Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čovek iz rupe: Autohtoni 'Amazonac' živi 22 godine bez kontakta sa spoljnim svetom (VIDEO)

Izolovan čovek, za koga se veruje da je jedini preživeli pripadnik svog plemena, primećen je u šumama Amazona.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nacionalna fondacija za Indijance Brazila (FUNAI) objavila je krajem jula 2018. godine video na kome se vidi čovek, poznatiji kao "Čovek iz rupe", kako seče drvo u državi Rondonia u Brazilu.

Kako bi ovog čoveka sačuvali od spoljnih pretnji, iz fondacije FUNAI kažu da ga drže na oku već 22 godine.

Saznajte i Zašto je najopasnije pleme na svetu neprijateljski nastrojeno prema strancima (VIDEO)

Osamdesetih godina prošlog veka poljoprivrednici, drvoseče i zemljoposednici su upadali na teritorije izolovanih plemena u Rondoniji, a veliki broj autohtonog stanovništva je proteran sa svoje zemlje, ili ubijen. Tokom napada 1995. godine, ubijeni su i ostali pripadnici već malog plemena ovog čoveka, verovatno od strane stočara.

Ovaj čovek živi u šumama autohtonog rezervata Tanaru, koji je osnovan 2015. godine. Posle utvrđivanja njegove lokacije 1996, fondacija FUNAI je pokušala da stupi u kontakt sa njim, ali je on uvek odbijao (par puta je strelama gađao ljude koji su se previše približili). Koordinatori fondacije su prestali sa pokušajima 2005. godine. Umesto toga, posmatraju ga iz daljine i ponekad ostave alat i seme za setvu u područjima kojima prolazi.

Pogledajte i Pleme Džarava: Najstariji narod na planeti ugrožen od strane bahatih turista

"Razumem njegovu odluku", kaže Altair Algajer, regionalni koordinator FUNAI-a. "Znajući šta je prošao, to je njegov znak otpora i odbijanja".

Ovaj čovek je dobio nadimak po ogromnim rupama koje je iskopao u šumi, bilo zbog zarobljavanja životinja, ili zbog skrivanja. 

Pogledajte i U divljini Amazonije: Život izolovanih plemena prikazan neverovatnim fotografijama

Prema organizaciji Survival International, Brazil je dom najveće populacije nekontaktiranih ljudi, a za 80 od ovih plemena se smatra da živi u šumama Amazona. Njihova zemlja i sredstva za život su ugrožena zbog industrije koja se konstanto razvija. Osim rizika od nasilja zbog kontakta sa spoljnim svetom, ove autohtone zajednice su naročito podložne bolestima kao što su boginje i grip, na koje nemaju imunitet.

Grupe kao što su FUNAI i Survival International obično objavljuju fotografije i video snimke ovih plemena kako bi dokazali da postoje, što ponekad demantuju ljudi koji bi želeli da iskoriste šumske rezerve. 

Izolovan čovek, za koga se veruje da je jedini preživeli pripadnik svog plemena, primećen je u šumama Amazona.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka