Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljudi i delfini su jedini sisari koji upražnjavaju seks i radi zadovoljstva

Zbog učestalog, promiskuitetnog i neretko nastranog polnog opštenja, smatra se da su bonobo majmuni najporočnija vrsta. Međutim, marinski biolog Ričard Konor sa Univerziteta Masačusets tvrdi da su delfini „veći bonoboi i od samih ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada delfini žele da se razmnožavaju, mužjaci čuvaju ženke i sa njima se tokom intenzivnog udvaranja u više navrata sparuju. Ali čak i u toku tog perioda ovi morski sisari se upuštaju u „mnogo društvenog seksa”, kaže Konor, koji delfine proučava već 30 godina. Pod ovim on misli na „tušta i tma muško-muškog seksa i sparivanja mladunaca”. A misli i na seks iz zadovoljstva u raznovrsnim položajima: stomak uz stomak, uzjahivanje iz mnogih uglova i „kljunsko-genitalni kontakt”, sličan podrepnom njuškanju kod pasa. Poznato je da se delfini koji borave u zatoceništvu „nabacuju” drugim vrstama – pa i ljudima – dok plivaju sa njima.

Pogledajte i Osobina svojstvena samo ljudima: Delfini se međusobno dozivaju imenima

ZANIMLJIVOST
U mitologiji i umetnosti antičke Grčke delfini se često pojavljuju kao pratioci Afrodite, boginje ljubavi.

U svetlu spoznaje ovakvog libida, čovek može da se zapita zbog čega okeani nisu krcati delfinima. A nisu, zbog toga što su rekreativni i reproduktivni seks dve sasvim različite stvari. Čak i kada se mužjaci i ženke promiskuitetno pare svaki put kada ženke mogu da začnu, većina ženki rađa samo jedno mladunče na nekoliko godina. S obzirom na to da su izložene brojnim rizicima od izlovljavanja, zagađenja i drugim opasnostima, šteta je što ove strastvene životinje nisu rodnije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka