Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako smo saznali tačan datum nastanka impresionizma

Donald Olson, astrofizičar, koristi nauku u rešavanju umetničkih misterija.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svet umetnosti zauvek se promenio u lučkom gradu Avru, u Francuskoj, 13. novembra 1872. godine, u 7 sati i 35 minuta. Klod Mone je gledao kroz hotelski prozor i počeo je da slika ono što vidi. Rezultat toga bila je „Impresija,rađanje sunca” i rađanje novog umetničkog pokreta.

ZANIMLJIVOST
Slika je prvi put izložena 1874. godine i tom prilikom je kritičar jednog satiričnog lista ironično upotrebio reč "impresionizam", koja će kasnije označiti novi slikarski pravac.

Kako to da tačno znamo kada je impresionizam nastao? Zahvaljujući Donaldu Olsonu, astrofizičaru sa Državnog univerziteta Teksas, koji koristi astronomiju za rešavanje umetničkih i književnih misterija. Kada su istoričarka umetnosti Žeraldin Lufevr i Marijan Matju, zamenica direktora pariskog muzeja Marmotan Mone, zamolile Olsona da im pomogne u određivanju vremena nastanka slike, ovaj samozvani „nebeski detektiv” počeo je da mozga nad mapama i fotografijama da bi identifikovao hotel i sobu u kojoj je Mone odseo. A onda se okrenuo astronomiji i koristeći vreme izlaska sunca i meseca da bi ustanovio vreme plime, godišnje doba i doba dana i uzeo je u obzir digitalizovana zapažanja o vremenskim prilikama iz XIX veka. Konačne putokaze dali su stubovi dima na slici, koji ukazuju na to da vetar duva s istoka na zapad. Ta otkrića, uz broj 72 koji stoji kraj Moneovog potpisa rešila su ovaj slučaj i stavila preciznu vremensku oznaku na ovo bezvremeno umetničko delo.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka