Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto vlada Danske razdvaja decu od roditelja?

Prema najnovijim odredbama danske vlade deca iz “geta” biće privremeno odvojena od svojih roditelja kako bi naučila bitne stvari.

  Izvor: Foto: Profimedia

“Nešto je trulo u državi Danskoj”, kaže prva rečenica Šekspirovog “Hamleta”. Moderna Danska, koja se po mnogo čemu svrstava među najrazvijenije zemlje sveta, čini se, nije država bez problema. Kao jedna od najpoželjnijih država za život i rad, Danska privlači veliki broj migranata iz svih delova sveta. Isto tako, kao i sve zemlje sveta Danska ima svoja manje ili više razvijena ili opasna predgrađa u kojima mahom žive migranti. Ipak, ono što Dansku, bar u ovom trenutku, bitno razlikuje od ostalih zemalja je način na koji se država nosi sa postojanjem “nepoželjinih” predgrađa.

Pogledajte i Kako izgleda život migranata u Beogradu iz perspektive španskog fotografa? (FOTO)

Kako bi sprečila postojanje i formiranje takozvanih “geta”, tj. delova grada u kojima je stopa kriminala, siromaštva i nezaposlenosti velika, Danska vlada je kreirala i sprovela program po imenu “Jedinstvena Danska”. Ovaj program usmeren je ka predgrađima gde mahom žive emigranti islamske veroispovesti i ostali koji prema rečima danskih zvaničinka, ne žele da prihvate vrednosti, zakone i kulturu svoje nove domovine. Pored kriminalnog dosijea i nezaposlenosti, kriterijum koji će se korisiti za određivanje pripadništva “getu” je i imovno stanje. 

Prema statističkim podacima ovakvih naselja ili enklava trenutno ima 25. Sprovođenje ovog programa znači da će deca ovih imigranata od svoje prve godine 25 sati nedeljno biti odvojena od svojih roditelja. Deca će ovo vreme provoditi učeći hrišćanske običaje, danski  zakon, jezik, kulturu i vrednosti. Roditelji koji se ne budu priržavali zakona biće sankcionisani ukidanjem socijalne pomoći i benefita. Ovaj program naišao je na osudu emigranata, ali i određenih evropskih zemalja koje ovaj program smatraju prisilnom asimilacijom migranata muslimanske veroispovesti. 

Pročitajte i NOVI POGLEDI NA VIKINGE: Sve što ste želeli da znate o moćnim ratnicima  

Lider danske konzervativne partije Soren Pejp Polsen ove tvrdnje smatra neosnovanim zbog toga što, prema njegovim rečima, država ne želi da “izdvaja” muslimane već insistira da je razumevanje danskih vredonsti i sistema preduslov za kvalitetan život u Danskoj bez obzira na rasu, veroispovest i poreklo. Plan Danske je da  postajanje “geta” bude iskorenjeno do 2030. godine. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka