Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljivosti

9 najjezivijih medicinskih eksperimenata u istoriji čovečanstva

Autor Novak Novaković
Autor Novak Novaković

Razvoj medicine često znači više spašenih života. Ipak, kako bi stigli do novih otkrića pojedini naučnici zaboravljaju na osnovne etičke principe.

 Izvor: Foto: Profimedia

Čini se da su neki naučnici u ime nauke ipak odlučili da cilj opravdava sredstvo. Predstavljamo vam devet medicinskih eksperimenata koji se u velikoj meri kose ne samo sa Hipokratovom zakletvom već i sa nekim drugim moralnim načelima.         

1. Tri identična stranca

 Izvor: AP

Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, psiholozi Petar Nojbauer i Vajola Bernard sproveli su tajni eksperiment koji je podrazumevao odvajanje blizanca odmah nakon rođenja i slanje istih u hraniteljske porodice. Cilj eksperimenta bio je određivanje koliko genetika i vaspitanje mogu uitcati na formiranje ponašanja i ličnosti. Eksperiment je bio finansiran od strane Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje u SAD-u, a žrtve su bile trojke - Robert Šafran, Edi Galand i Dejvid Kelman.

Možda će vas zanimati i:

Tajni eskperiment je izašao na videlo kada su se tri brata sasvim slučajno srela 1980. godine. Njihove fizionomije bile su previše slične što je odmah izazvalo sumnju i potvrdilo činjenicu da su u krvnom srodstvu. Ipak, ubrzo su otkrivene užasne posledice njihovog razdvajanja. Sva trojica su u nekom period života patila od depresije i anksioznosti. Zanimljivo je i da kada su progovorili govorili su da imaju braću.

O njihovoj neobičnoj sudbini snimljen je film "Tri identična stranca" koji je nedavno premijerno prikazan na "Sandens festivalu". Nažalost, premijeri su prisustvovali samo Robert i Dejvid.

Edi Galand je, nakon duge borbe sa depresijom, oduzeo sebi život u 33. godini, ostavivši iza sebe suprugu i kćerkicu.

Intersatna činjenica je da Petar Nojbauer i Vajola Bernard nisu pokazali nimalo sažaljenja ni stida zbog njihovog dubokog uverenja da su činili dobru stvar za decu i dali im šasnu da individualno razviju svoje ličnosti.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka