Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šest decenija zabave, magije i radosti: Znate li kako je nastao Diznilend?

Bez obzira koliko godina imate, Diznilend je jedno od mesta gde možete da doživite pravu čaroliju. Još uvek je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih tematskih parkova u svetu, ali da li ste znali kako je nastao?

  Izvor: Foto: Profimedia

U kalifornijskom gradu, Anahajmu, 17. jula 1955. godine otvoren je jedini tematski park koji je projektovan i izgrađen pod direktim nadzorom svog osnivača, velikog Volta Diznija. 

Njegova ideja je bila jednostavna – da napravi mesto gde mogu da uživaju i odrasli i deca. Ipak, snu je trebalo mnogo godina da postane stvarnost. 

Ideju o izgradnji Dizni je dobio 40-ih godina prošlog veka kada je sa ćerkama Dijanom i Šeron posećivao različite zabavne parkove. Relativno brzo je napravio “Miki Maus park“ u kome je jedina atrakcija bila kratka vožnja brodićem.

Ipak, septembra 1953. Dizni odučuje da napravi prvi tematski park po imenu “Diznilend”, ali ubrzo shvata da nema dovoljno sredstava za ovaj poduhvat. 

Kako bi ubedio investitore u kvalitet svog projekta, Dizni je odlučio da svoje ideje mora vizuelno da predstavi na što bolji način. Zbog toga zapošljava Herba Rajmana, jednog od najboljih likovnih umetnika tog vremena, koji je zajedno sa Diznijem, čitavu sedmicu pred sastanak sa investitorima, danonoćno radio na velikoj mapi koja bi u poptunosti prikazala tematski park. Rajman je isprva bio skeptičan zbog mišeljenja da je za crtanje takve mape ponuđen vremenski period isuvuše kratak. Ipak, na Diznijev nagovor Rajman je odlučio da mu pomogne.     

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Nakon što je pobrala simpatije i pristanke investitora prisutnih na sastanku u Njujorku, ova mapa 1954-te postaje i prva slika "Diznlienda" prikazana široj javnosti. Ona je takođe služila i kao glavni promotivni materijal “Diznilenda” sve do otvaranja prvog tematskog parka u Anahejmu u Kaliforniji 1955. godine.

Ipak, nakon uspešne promocije, višegodišnjeg projektovanja i napornog rada došao je dan otvaranja po imenu “crna nedelja”. Dan je dobio ovo ime zbog toga što veliki broj mašina i atrakcija poput “Mesečeve rakete”, “Zemlje nedođije” i “Slončeta Damba i letećih slonova” nije radilo. To je bio prvi i možda jedini put kada je Volt Dizni zaista razočarao decu. “Diznilend” je tokom svog postojanja imao probleme sa helikopterima koji su se čak dva puta srušili kao i sa prisustvom velike količine glodara u parkovima. Vožnje helikopterom su ukinute dok je problem sa glodarima rešen uvođenjem 200 mačaka koje su tokom noći lutale tematskim parkom.

Svi izazovi koji su pratili otvaranje i postojanje “Diznilenda” nisu sprečili njegovu ekspanziju na druge kontinente. “Diznilend” je postao i ostao svetska atrakcija koja “upošljava” neke od najpoznatijih crtanih likova kao i jedan od najposećenijih tematskih parkova. Podatak koji ide u prilog tome je činjenica da je do sada prodato 84 miliona Miki Maus ušiju. 

Bez obzira koliko godina imate, Diznilend je jedno od mesta gde možete da doživite pravu čaroliju. Još uvek je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih tematskih parkova u svetu, ali da li ste znali kako je nastao?
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka