Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nastao mit o tome da žene ne mogu da shvate šta je ofsajd?

Većina zaljubljenica u fudbal verovatno se uvredi kad čuje da žene jednostavno ne razumeju šta je ofsajd. Naučnici se slažu s njima – pripadnici oba pola jednako shvataju ovo pravilo! Ako to imamo na umu, postavlja se pitanje otkud ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Svima koji se šale na račun toga jesu li žene u stanju da razumeju ofsajd dame sada mogu da kažu da su stručnjaci londonskog Univerziteta Metropoliten zaključili da ne postoji nikakva razlika između muškaraca i žena kada je u pitanju shvatanje ovog pravila. 

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni 2016. godine u listu International Journal of Developmental Science pokazalo je da je iskustvo u igranju fudbala važan faktor u prepoznavanju ofsajda. Tako su dečaci koji su fudbal igrali nekoliko puta sedmično bili značajno precizniji pri određivanju je li neki igrač u ofsajdu nego devojčice koje su ređe uživale u ovom sportu.

Saznajte i Kako je fudbal postao – soker?

“Već decenijama znamo da se dečaci češće igraju u grupama – odnosno praktikuju sportove kao što je fudbal, dok se devojčice radije igraju u paru”, istakla je glavna autorkastudije Kristijen Lange-Kitner. “Kod dečaka i devojčica nema razlike u sposobnosti da se ofsajd razume. Razlika se vidi samo kada se kao faktor uvede činjenica da dečaci imaju više iskustva u igranju fudbala.”

Naučnici su, naime, grupi mališana uzrasta od sedam do devet godina objasnili pravilo o poziciji najisturenijeg igrača napada u trenutku dok prima loptu od svog saigrača. Potom su ih zamolili da objasne kako su shvatili ofsajd tako što će nacrtati kako on izgleda. Pripadnici oba pola pokazali su slično teorijsko shvatanje ovog fudbalskog pravila – odnosno, jednako lako shvatamo šta je ofsajd! Međutim, nastavak eksperimenta nije tekao u istom smeru.

Pročitajte i Priča o peni koju sudije koriste na Svetskom prvenstvu u fudbalu

Naime, u drugom delu istraživanja učesnici su gledali kompjutersku simulaciju i trebalo je da odrede je li u određenim situacijama napravljen ofsajd. U ovoj fazi utvrđeno je da dečaci u praksi ipak preciznije prepoznaju nalazi li se igrač u nedozvoljenoj poziciji, što su Lange-Kitnerova i njen tim pripisali činjenici da dečaci imaju više praktičnog iskustva.

Pogledajte i Radost fudbala

“Moguće je da su, budući da su češće igrali ovu igru, dečaci izoštrili svoju prostornu percepciju i prate kretanje lopte, pa preciznije određuju je li fudbaler u ofsajdu”, ističe ona i dodaje da bi bilo zanimljivo sprovesti isto istraživanje s grupom sastavljenom od dečaka koji ne igraju fudbal i devojčica koje treniraju ovaj sport kako bismo otkrili dolazi li do ovog fenomena i u obrnutom slučaju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka