Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 najvećih mitova o šećeru

Da li šećer stvara zavisnost? Da li od njega deca postaju hiperaktivna? Donosimo vam pet najčešćih mitova o ovom ozloglašenom ugljenom hidratu...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gotovo svakog dana pojavljuju se nove informacije o zdravlju i pravilnoj ishrani - šta je dobro, šta je loše, šta jesti, a šta u potpunosti izbegavati. Kao rezultat slabe edukacije i lenjosti, stopa gojaznosti nikada nije bila veća. 

Oni koji vode računa o ishrani i svojoj težini, verovatno će ograničiti ili ukloniti u potpunosti šećer iz svoje ishrane, prebacivši se na “zdravije” opcije poput šećerne trske, veštačkih zaslađivača i proizvode “bez šećera” koji su bolji. Mešutim, da li je zaista tako?

Pogledajte i Ljubav prema šećeru

Evo nekoliko najvećih mitova kada je reč o šećeru:

Mit broj 1 - Neki šećeri su zdraviji od ostalih 

Smeđi šećer, beli šećer ili sirovi - svejedno je. Sve vrste šećera čine isto vašem organizmu - podižu nivo glukoze.

Mit broj 2 - Šećer čini decu hiperaktivnom

Dosadašnje studije nisu dovole u vezu dečju hiperaktivnost sa konzumacijom šećera. Ponekad se radi o tome da su deca prosto deca.

Saznajte i Na koji način šećer utiče na umnožavanje ćelija raka?

Mit broj 3 - Šećer stvara zavisnost poput droga

Magnetne rezonance pokazuju da šećer utiče na centre u mozgu odgovorne za osećaj zadovoljstva, ali ne postoje dokazi da stvara zavisnost. Pored toga, svakako nećete imati iste simptome unošenjem šećera u svoj organizam, kao kada biste konzumirali drogu.

Mit broj 4 - Veštački zaslađivači su zdraviji od šećera

Zapravo, sasvim suprotno. Iako se zaslađivači preporučuju dijabetičarima i svima koji ne smeju da konzumiraju koncentrovanu glukozu i šećer uopšte, studije su pokazale da veštački zaslađivači mogu da budu kancerogeni. Osim toga, jedna studija je pokazala da ljudi koji piju dijetalna pića bez šećera imaju veće šanse da postanu gojazni.

Ne baš slatka priča: Zašto ne možemo da odolimo šećeru?

Mit broj 5 - Šećer bi u potpunosti trebalo eleminisati iz ishrane

Iako previše šećera može da naruši zdravlje, njega ima i u zdravim namirnicama poput voća i povrća. Zato ga je nemoguće u potpunosti eleminisati iz ishrane. 

Da li šećer stvara zavisnost? Da li od njega deca postaju hiperaktivna? Donosimo vam pet najčešćih mitova o ovom ozloglašenom ugljenom hidratu...
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka