Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska metropola koju mnogi nazivaju gradom visećih kablova (FOTO)

Glavni grad Rumunije mogao bi se nazvati i gradom kablova, jer na svim zgradama vise kablovi od telefona, interneta i drugih digitalnih usluga, koji u drugim metropolama ne mogu da se vide.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nekome ko prvi put dođe u Bukurešt, posebno sa zapada, odmah upada u oči da u jednoj metropoli zemlje koja je članica EU na svim zgradama vise kablovi i to potpuno neskriveno.

Gotovo nijedno zdanje nije pošteđeno visećih kablova na svojoj fasadi, koji od zgrade do stubova vise i kvare svaki pogled, a nema ih jedino na novijim zdanjima.

U zapadnim zemljama EU takva „šuma“ kablova ne bi mogla da se vidi ni u najmanjem mestu, a kamoli u nekoj od metropola. U Nemačkoj ili Austriji za viseće kablove stanari tih zgrada platili bi velike kazne, a „estetski nesklad“ bio bi odmah uklonjen.

Međutim, u Bukureštu, iako je reč o gradu u EU, nema strogih propisa u vezi sa izgledom i održavanjem zgrada.

Rumunima, stanovnicima Bukurešta, gomila visećih kablova na zgradama nije ništa nenormalno i oni se čude kada neko to primeti i upita ih za njih.

Grof Drakula osnov turizma
Vidi se da je Bukurešt tek od skoro počeo da se posvećuje turizmu i eksploataciji svog nasleđa, a pre svega stavljajući u prvi plan Vlada Cepeša, u legendi poznatijeg kao grof Drakula. Tako i u Bukureštu na više mesta može da se nađe njegova bista, ali i ime, jer je to nešto po čemu je Rumunija poznata u svetu.

Kako je objašnjeno Tanjugu, kablovi su posledica nedovršene restitucije, zbog čega se odustalo se od kopanja dovoda kablova sa ulice, ali i njihovog skrivanja bušenjem voda u fasadi.

Inače Bukurešt je i grad u „urbanističkoj tranziciji“ sa mnoštvom dizalica i zdanja u izgradnji, brojnih modernih kafića, restorana, ali i urušenih objekata.

Glavni grad Rumunije ima više od dva miliona stanovnika, a njegov glavni simbol je svakako impresivna zgrada parlamenta.

Odmah preko puta parlamenta, zdanje koje je teško u potpunosti obuhvatiti kamerom u jednom kadru, oko bulevara koji krase brojne fontane, nalaze se zgrade sa kojih vise kablovi, koji vode do bandera na kojima su „upetljani“ u gomilu.

Ime šestog grada EU po broju stanovnika prvi put se pominje 1459. godine, kada je Bukureška citadela postala rezidencija vlaškog kneza Vlada III Cepeša, čuvenog Drakule.

Četiri veka kasnije ceo region se oslobađa od Otomanske imperije i 1881. godine nastaje Kraljevina Rumunija, a Bukurešt postaje glavni grad i tada počinje njegov arhitektonski procvat.

U periodu između dva svetska rata grad dobija nadimak „Pariz istoka“, a danas je mešavina starih i novih stilova.

Ovaj grad koji danas ima više od dva miliona stanovnika, a još 1931. godine imao je nešto više od 600.000, krase dva velika bulevara, a veliki deo zgrada izgradile su strane arhitekte, pre svega Franzuci i Italijani, a i rumunski graditelji negovali su stil sličan francuskom.

Tako i Bukurešt ima svoju Trijumfalnu kapiju, a poznat je i po brojnim parkovima, od kojih je najpoznatiji park Cismigiu sa veštačkim jezerom.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka