Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 zanimljovosti o kraljevskim porođajima u Velikoj Britaniji

Pogledajte neke zanimljive činjenice vezane za tradiciju, istoriju i sadašnjost rađanja pripadnika bitanske kraljevske porodice.

  Izvor: Foto: Fonet

Pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o britanskoj kraljevskoj porodici: 

1. Vilijamova i Kejtina deca su u redu za tron po redosledu rođenja, bez obzira na pol

Sve do nedavno, vekovima stari zakoni davali su prednost muškim naslednicima u trci za krunu. Devojčica je mogla da nasledi presto samo ukoliko nema braće i sestara. Međutim, pravila su revidirana, tako da danas muški i ženski potomci imaju podjenaka prava na presto. Kao rezultat, princeza Šarlot (rođena 2015. godine) postala je prva kraljevska naslednica, odnosno četvrta u nizu. Ispred nje su njen stariji brat, princ Džordž, otac Vilijam i deda Čarls. Novi član britanske kraljevske porodice, treće dete princa Vilijama i vojvotkinje Kejt Midlton, peti je u nizu nasleđa, jedno mesto ispred svog ujaka princa Harija.

Pogledajte i Kraljica koja je organizovala prvu državnu lutriju u Engleskoj

2. Vilijam je prvi naslednik britanskog prestola koji je rođen u bolnici

Sin princa Čarlsa i pokojne princeze Dajane rođen je u londonskoj bolnici Sent Meri, 21. Juna 1982. godine. Njegov dolazak na svet najavljen je proklamacijom koju su potpisali doktori i koja je bila postavljena ispred Bakingemske palate.

Pogledajte i Snimak krunisanja kraljice Elizabete II iz 1953. godine (VIDEO)

3. Pre rođenja princa Čarlsa 1948. godine, bilo je uobičajeno da kraljevskim rođenjima prisustvuje britanski ministar unutrašnjih poslova

Britanski ministar unutrašnjih poslova, Džon Robert Klajns, morao je da doputuje u Škotsku 1930. godine kako bi prisustvovao rođenju princeze Margaret, grofice od Snoudona. Margaret, ćerka kralja Džordža IV i mlađa sestra kraljice Elizabete, buduće kraljice, rođena je nekoliko nedelja pre termina u zamku Glamis, u Škotskoj, a ministar je morao u tom trenutku da obustavi sve poslove u Londonu i dođe na porođaj.

Pogledajte iDolazak deteta na svet: 10 neobičnih običaja s različitih strana sveta

4. Kraljica Viktorija (1819-1901), pra, pra baka kraljice Elizabete, imala je devetoro dece, ali je mrzela porođaje

Tokom Viktorijine prve trudnoće, osamnaestogodišnji Edvard Oksford je pokušao atentat na kraljicu dok se vozila kočijom sa princom Albertom ka Londonu. Oksford je pucao dva puta, ali je oba puta promašio. Suđeno mu je za veleizdaju, ali je oslobođen na račun neuračunljivosti. Ovaj proces su mnogi stavili pod znak pitanja i smatraju da je moguće da je Oksford prosto želeo da postane poznat.

Kraljica Viktorija je takođe bila prva iz kraljevske porodice koja je koristila anesteziju na porođaju koju joj je dao doktor Džon Snou. Kraljica je primila hloroform za ublažavanje bolova pri rođenju svog osmog i devetog deteta, princa Leopolda i princeze Beatrise. Njenu odluku o uzimanju anestezije olakšala je popularizacija analgetika u svetu u to vreme. Svakako, kraljica je javno prezirala porođaje, koje je smatrala “opasnim po život”, a takođe je smatrala da su joj deca ružna i odbijala je da ih doji.

Pročitajte i 7 stvari koje možda niste znali o kraljici Elizabeti II

5. Kraljevske bebe nemaju prezimena

Članovi kraljevske porodice su "opterećeni" s mnogo imena, princ Vilijam je kršten kao Vilijam Artur Filip Luis, a njegov otac je Čarls Filip Artur Džordž. Mnogi od njih nemaju prezime.

Princ Vilijam i princ Hari koristili su "Vels" pri svojim prijavama u školi i dok su pristupali vojsci. Taj naziv su uzeli iz titule svog oca, princa od Velsa.

Kada je rođen princ Džordž, Vilijam i Kejt mu nisu dali "prezime", službeno je princ Džordž Aleksandar Luis od Kembridža. Taj naziv će moći da koristi dok bude pohađao školu.

Kraljica Elizabeta Druga, britanski monarh koji je najduže na tronu

6. Vesti o rođenjima se objavljuju na stalku sa nogarima, nalik na slikarski štafelaj

Običaj je da se vesti o rođenjima i smrti u kraljevskoj porodici kače na ogradu Bakingemske palate, ali često se ističu i na ukrašenom stalku sa nogarima u prednjem dvorištu palate.

Izvor: History.com

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mara

Ovo nisu zanimljivosti o kraljevskim porađajima, već o kraljevićima - njihovoj deci, imenima i td...

Najnovije

Priroda

Nauka