Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nasmešite se, danas je Svetski dan sreće!

Ujedinjene nacije su 2011. proglasile Međunarodni dan sreće koji se poklapa sa prvim danom proleća na severnoj hemisferi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Međunarodni dan sreće su 20. marta 2011. godine proglasile Ujedinjene nacije predlog Kraljevine Butan. Predlog je prihvaćen jednoglasno - sve 193 zemlje članice su glasale za i donele rezoluciju 66-281.

Pogledajte i Jedina zemlja na svetu u kojoj postoji Ministarstvo sreće

Cilj je da se "poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva", s obzirom da je "“potraga za srećom osnovni ljudski cilj". Rezolucija preporučuje "pravilan i uravnotežen privredni rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorenjavanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda".

Pogledajte i Za sreću je potrebno malo: Kako se igraju deca s različitih strana sveta?

Baš zato se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se "udruže u promovisanju navedenih ciljeva i da kroz svoje delovanje upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svesti o važnosti sreće, odnosno obeležavanja Međunarodnog dana sreće".

Mudrost čuvana 95 godina: Otkrivena Ajnštajnova beleška o tajni srećnog života

Ideja o Međunarodnom danu sreće došla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Tamo su, u podnožju Himalaja, koja je svojevrsna kolevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta, sedamdesetih godina prošlog veka uveli novu meru nacionalnog blagostanja koja se nije merila u materijalnim bogatstvima, već u osećaju sreće u narodu, poznata kao "bruto nacionalna sreća".

Pogledajte i Sreća, sreća, radost

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka