Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je potrebno uključiti "avionski režim" prilikom leta avionom?

Preporučljivo je da se već pri ulasku u avion, ako ne i ranije, telefon podesi na “flight mode” (avionski režim), kako bi se izbegli problemi koje signal telefona može da prouzrokuje prilikom leta. Ipak, šta je zapravo prava istina ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko ste putovali avionom, sigurno znate da stjuardese pre poletanja obavezno napominju da bi mobilne telefone trebalo isključiti, odnosno podesiti na “avionski režim”.

Naime, iako nikada nije dokazano da signal mobilnog telefona može poremetiti navigaciju aviona, to je mišljenje itkekako uvreženo.

Saznajte i Kako snažni vetrovi mogu da utiču na sletanje aviona (VIDEO)

“Portabl elektronski uređaji su napravljeni tako da zrače i primaju signale koje mogu da uhvate neke od mnogobrojnih antena na modernim putničkim avionima”, rekao je Greg Overman iz američkog Udruženja pilota i dodao da te antene šalju signale uređajima povezanim sa osnovnim komponentama, poput autopilota, instrumenata u kokpitu i slično. 

Postoje i neki izuzeci - snimači gasova, slušni aparati, pejsmejkeri i električni brijači ne emituju signale koji mogu da ometaju rad avio-sistema. Lap topovi, igrice i ostali uređaji mogu da se koriste na visini iznad 3.000 metara. 

Elektronska ometanja mogu biti naročito problematična tokom određenih faza leta, poput sletanja i uzletanja. 

Otkrijte i Zašto su letovi avionom danas duži nego pre 50 godina?

Međutim, mnogi putnici ne shvataju avionsko osoblje ozbiljno i uprkos upozorenjima ne isključuju svoje telefone. 

Ipak, neki internacionalni letovi danas imaju instalirane odašiljače za mobilne telefone u avionima, tako da putnici bez problema mogu zvati i slati poruke. Sve veći broj aviona sada nudi i Wi-Fi mrežu pa je omogućeno normalno surfovanje i komuniciranje tokom letova.

Preporučljivo je da se već pri ulasku u avion, ako ne i ranije, telefon podesi na “flight mode” (avionski režim), kako bi se izbegli problemi koje signal telefona može da prouzrokuje prilikom leta. Ipak, šta je zapravo prava istina o ovom režimu?
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka