Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grad koji strani državljani moraju da napuste kad napune 60 godina

Za razliku od, na primer SAD, gde radne vize nude mogućnost dobijanja stalnog prebivališta, eventualno i državljanstva, u ovoj zemlji ne postoji dugoročna mogućnost ostanka za strane državljane.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Abu Dabi je grad poput nijednog drugog na svetu, u kojem živi čak 80 odsto stranaca.

U Ujedinjene Arapske Emirate moguće je doći sa trogodišnjom radnom vizom, koja vam omogućuje da dovedete i bračnog partnera i maloletnu decu. Kada napune 18 godina, sinovi moraju da nađu posao ili upišu neki fakultet. Samo neudate ćerke mogu da ostanu sa roditeljskom vizom i nakon punoletstva.

Za razliku od, na primer SAD, gde radne vize nude mogućnost dobijanja stalnog prebivališta, eventualno i državljanstva, u UAE ne postoji dugoročna mogućnost ostanka za strane državljane. Ako strani državljanin izgubi posao ili dođe do doba za penziju (u većini firmi to je 60 godina), on jednostavno mora da napusti Emirate, bez obzira koliko je godina živeo u toj zemlji, pa čak i ako je rođen tamo.

Pogledajte i 8 najgostoljubivijih gradova na svetu

Zbog toga su brojni mladi ljudi često primorani da napuste UAE. Toga su svesni još od detinjstva, zbog čega nikako ne mogu da osećaju Emirate kao svoj pravi dom. Iako su proveli dobar deo, ili čak celo detinjstvo tamo, iako su išli u iste škole, držali se istih pravila kao i malobrojnije lokalno stanovništvo, oni nikada nisu bili građani te zemlje, niti su ikada to mogli postati.

Pogledajte i Hrabri cilj Emirata: Da li će Dubai postati najodrživiji grad na svetu?

To je razlog zbog kog gotovo svi jednom napuste ovu zemlju, a najduže ostaju oni koji su zbog duga primorani na to, koji su ‘zaglavili’ u Emiratima, piše o svojim iskustvima u Abu Dabiju u knjizi ‘Temporary People‘ Dipak Unikrišnan.

Izvor: N1.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka