Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

70 godina Instituta za medicinska istraživanja

Institut za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu sutra obeležava 70 godina postojanja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svečanom akademijom, koja će se održati u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, sa početkom u 11 časova, Institut za medicinska istraživanja (IMI) obeležava 23. novembra 70 godina postojanja i rada.

IMI je danas vodeći naučni institut u oblasti medicinskih nauka u Republici Srbiji. Njegov nastanak povezuje se sa Srpskom akademijom nauka, koja je tokom 1947. i 1948. godine osnovala, pored ostalih, i četiri instituta u oblasti medicinskih istraživanja – Institut za parazitologiju, Institut za fiziologiju rada, Institut za izučavanje ishrane naroda i Institut za patološku fiziologiju.

Tokom 70 godina postojanja zajedničkim radom, uvek savremenim, složenim i multidisciplinarnim istraživanjima kreirano je mnoštvo novih ideja i rezultata koji su doprineli razvoju i afirmaciji ove ustanove. Institut trenutno broji 90 saradnika, od kojih 52 ima zvanje doktora nauka, a 26 su studenti doktorskih studija. Istraživači  različitog obrazovnog profila iz oblasti medicinskih i prirodnih nauka  organizovani su u deset naučnoistraživačkih grupa. U proteklom periodu saradnici IMI-ja su bili angažovani na ukupno 130 nacionalnih i 65 međunarodnih projekata, kao i na razvojnim i primenjenim istraživanjima ostvarenim u saradnji sa privrednim, zdravstvenim i drugim organizacijama.

Rezultate svog rada saradnici Insitituta publikovali su u oko 2700 naučnih publikacija objavljenih pretežno u renomiranim međunarodnim časopisima. Realizovana su dva međunarodna i objavljen jedan domaći patent. Od osnivanja Institut je u kontinuitetu povezan sa sistemom visokoškolskog obrazovanja, učestvujući u izvođenju svih nivoa studija. Od 2005. godine Institut za medicinska istraživanja je u sastavu Univerziteta u Beogradu. Krunu obrazovne delatnosti, za 70 godina postojanja Instituta, čine i preko 140 doktorskih disertacija, više od 100 magistarskih teza, veliki broj diplomskih, specijalističkih i master radova odbranjenih na univerzitetima širom zemlje, a čijom su izradom kao mentori ili komentori rukovodili saradnici Instituta.

Izvor: elementarium.cpn.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka