Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta Beograd sprema u 12. Noć istraživača?

Dvanaesta Noć istraživača zakazana je za 29. septembar, od 17 do 22 časa. Pod sloganom “Znanje na prvi ogled” u Srbiji će učestvovati 11 gradova, a savremenim migracijama baviće se i prestonica!

 Izvor: Foto: promo

U Beogradu u Francuskom institutu, Gete institutu, Galeriji nauke i tehnike SANU, Muzeju Vuka i Dositeja, Naučnom klubu Beograd, Kalemegdanu (Savskom šetalištu, Fontani Borba i Letnjoj sceni) i po prvi put u tržnom centru Big Fashion, istraživači će na otvorenom predstaviti sebe i svoje ideje u novim, atraktivnim i interaktivnim programima koji su prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju predznanje.

U Francuskom institutu, poslednjeg petka u mesecu, ekipa iz Društva za neuronauke Srbije razotkriće neraskidivu vezu između kulture, uma i mozga, kroz istraživanje nazvano “kulturološke neuronauke”. O biodiverzitetu i raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta Srbije govoriće studenti sa Biološkog fakulteta a sve u cilju podizanja svesti svih nas o važnosti zaštite i očuvanja, dok će oni najhrabriji dobiti priliku da se u društvenim igrama nadmeću sa prekaljenim predstavnicima nauke, drugarima iz kluba ljubitelja društvenih igara Astal.

Da je svaki zanat zlatan, pokazaće đaci Osnovne škole “Sveti Sava” iz Požarevca, koji su pripremili specijalnu prezentaciju u kojoj će prikazati tradicionalne i umetničke zanate koje su migranti iz afričkih, karipskih i azijskih zemalja doneli u Evropu, ali i tradicionalne evropske zanate koji su se usled migracija stanovništva unutar Evrope širili iz jedne u druge evropske zemlje. U EURO ćošku svi zainteresovani posetioci Noći istraživača saznaće autentične naučne i lične priče istraživača ali i kako je moguće uz pomoć Evropske unije ostvariti naučne snove.

Author: Marko
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Promo

Zašto je fizika tako magnetno privlačna, saznaće svi koji se 29. septembra upute ka Galeriji nauke i tehnike SANU gde će biti predstavljeno 18 eksperimenata iz oblasti optike, svetlosti, magnetizma, elektrostatike, superprovodnosti. Svi eksperimenti su bezbedni i interaktivni, tako da mali naučnici mogu slobodno da se zabavljaju i svojim čulima, kroz igru, istražuju različite fenomene iz oblasti fizike.

Izložba “Nauka kroz zabavu” predstavlja inicijativu Univerziteta u Štutgartu i Instituta za fiziku Beograd, koju zajedno sprovode sa Srpskom akademijom nauke i tehnike (SANU) i Centrom za promociju nauke (CPN).

Kreiranje slobodnog znanja kao i sakupljanje pouzdanih informacija koje su dostupne svima, teme su Viki ćoška koje će u 12. Noći istraživača biti locirano u Gete institutu. Tu će biti proglašeni pobednici konkursa “Narodi sveta” na Vikipediji na srpskom jeziku a nešto kasnije organizovan uređivački maraton, gde će unapred prijavljeni učesnici pisati i dopunjavati članke o naučnicima, njihovim biografijama i naučnim otkrićima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka