Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto duvamo u svećice na rođendanskoj torti?

Kad smo počeli da stavljamo svećice na rođendansku tortu i zamišljamo želju?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Drevni Egipćani

Najraniji dokazi o proslavi rođendana su stari 4.000 godina. U drevnom Egiptu, datum krunisanja faraona se smatrao važnim, jer se verovalo da je to dan kad se kralj transformiše iz čoveka u boga. U Bibliji se spominje proslava rođendana faraona, za koju egiptolog dr Džejms Hofmeijer veruje da zapravo predstavlja datum njegovog krunisanja ili rođenja boga, još u II veku p. n. e.

Ali za tu priliku nisu pekli tortu, koliko su istoričari upoznati, piše Curiosity.

Grci

Grci su stavljali svećice na tortu, ali iz sledećeg razloga. Artemida, Zevsova ćerka i Apolonova sestra bliznakinja, bila je boginja lova i meseca. Iz poštovanja prema njoj, Grci su pekli okruglu tortu u obliku meseca i stavljali svećice na nju kako bi imala sjaj punog Meseca.

Svećice su tada bile više nego simbolične: neke drevne kulture su verovale da im dim može pomoći dok se mole bogovima.

Ne baš slatka priča:Zašto ne možemo da odolimo šećeru?

Rimljani

Prvi ljudi za koje znalo da su skoro sigurno svoje rođendane slavili i rođendanskom tortom bili su Rimljani. Oni su pravili tortu od pšeničnog brašna, maslinovog ulja, meda i sira škripavca kako bi slavili rođendane prijatelja i porodice.

Nemci

Danas se rođendanske torte sve češće povezuju sa decom, a ne sa odraslima. Moderne dečje rođendanske torte su počele da se pominju u kasnom XVIII veku u Nemačkoj.

Tokom Kinderfesta, dečje rođendanske proslave 1700-ih godina, slavlje je obavezno podrazumevalo tortu i svećice. Na rođendansku tortu se stavljalo onoliko svećica koliko bi dete te godine napunilo, kao i jedna dodatna za narednu godinu života.

Tom prilikom su takođe duvali u svećice i zamišljali želju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka