Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTRAŽIVAČI NA PRVI OGLED: Osam veličanstvenih istraživača za 8. Noć istraživača u Srbiji

Osma po redu Noć istraživača održaće se 29. septembra u 11 gradova Srbije. Poslednjeg petka u mesecu od 17 do 22, centralne ulice i trgovi biće ispunjeni besplatnim naučnim programom za sve uzraste a sve s jednim ciljem – da nauku ...

  Izvor: Foto: promo

Noć istraživača pripremaju upravo - istraživači. Simbolično za 8. Noć istraživača u Srbiji, predstavljamo osam veličanstvenih istraživača!

Koja su najveća naučna otkrića prema mišljenju osam veličanstvenih istraživača?

Noć istraživača vidim kao veoma posebnu biblioteku. U njoj su knjige žive, vesele i bučne, iskreno posvećene najrazličitijim temama. To su istraživači spremni da jasno i glasno podele svoja saznanja sa posetiocima. Ali i da ih čuju, inspirišu se i svoje nove strane ispišu tražeći odgovore na njihova pitanja“, objašnjava dr Aleksandra Mirić, arhitekta konzervator iz Niša.

12. Evropska Noć istraživača, održaće se u više od 260 gradova a ova manifestacije ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet nabolje. U prošlogodišnjoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta. 

Aleksandra je valorizaciju graditeljskog nasleđa izučavala na Univerzitetu u Provansi. Doktorat iz arheologije je stekla na Univerzitetu u Lionu, a doktorat iz arhitekture na Univerzitetu u Nišu. Kao istraživač- saradnik Instituta za istraživanje antičke arhitekture iz Francuske, ona živi, radi i istražuje između Srbije i Francuske. U Noći istraživača svi posetioci je mogu pronaći na Tvrđavi u Nišu, uz sadržaje o svakodnevnom životu ljudi koju su tu živeli u prošlim vremenima. Za najveća naučna otkrića smatra vakcine, u slobodno vreme voli da čita Salmana Ruždija i dodaje: “Mnogo me rastužuje stereotip da su istraživači asocijalni i dosadni štreberi, da samo oni razmeju ono o čemu govore. Nije tako, verujte mi. Ili posetite Noć istraživača i uverite se sami! 

Embedded Comments: *
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Promo

Noć istraživača je sjajan projekat koji na veoma direktan i zabavan način ljudima dočarava ono čime se mi bavimo. Meni se ovaj događaj prvenstveno sviđa zbog raznovrsnog i zanimljivog sadržaja prilagođenog za sve uzraste. Takođe treba spomenuti da se ne plaća ulaz, tako da je dostupan svim građanima“, misli MSc Vukan Lavadinović, asistent na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji se edukovao na Univerzitetu Freiburg u Nemačkoj.

Prema njegovom mišljenju, najveće naučno otkriće je internet - zbog dostupnosti znanja i informacija i u šali dodaje: „Mada ja se još uvek nadam naučnom otkriću koje će dokazati da je mlečna čokolada u stvari veoma zdrava“. “Naučna disciplina kojom se bavim je gazdovanje divljači, pod okriljem šumarstva. Najsretniji bih bio kada bi moj rad pomogao povećanju brojnosti ugroženih životinja i očuvanju njihovih staništa. Nije neki komplikovan cilj, samo kada bi svi zajedno radili na tome“, objašnjava Lavadinović. 

Aleksu Ćorovića, iz Udruženja robotičara M41+ svi posetioci će moći da upoznaju u Beogradu, na Savskom šetalištu kod Kalemegdana, kao i deo njegove ekipe koja je osvojila drugo mesto na evropskom Eurobot Open takmičenju, zajedno sa robotima vicešampionima će biti tamo. “Nama kao mladim robotičarima, veoma je važno učestvovanje na Noći istraživača, jer tu možemo da predstavimo svoju ideju, kao i uspehe koje smo postigli na takmičenjima prethodnih godina, kako evropskim, tako i državnim, ali još bitnije od toga nam je da ostale upoznamo sa svetom robotike, jer je to oblast koja je u ekspanziji i očekuje se sve veći i veći udeo nje u našim svakodnevnim životima“, objašnjava Aleksa, koji za najveće naučno otkriće smatra „otkriće tranzistora i smeštanje miliona njih u jedno integrisano kolo, čime se moć računara znatno povećava“.

Šta je najveći izazov?

Rođena u Skoplju, dr Ana Savić je najlepši deo života provela u Nacionalnom parku Šar-planina. Doktorirala je u Beogradu 2012. na temi "Ekološka analiza zajednice makrozoobentosa reke Nišave" a trenutno radi kao docent za užu naučnu oblast ekologija i zaštita životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerzitetau Nišu. „Izazov je prilagoditi priču o nečemu čime se baviš i predstaviti tu priču raznolikom auditorijumu. Lepo je da o temi na kojoj radiš porazmisliš kao sedmogodišnjak ili sedamdesetogodišnjak. Izazov je biti zanimljiv  u vreme kada se toliko toga nudi što je (doduše samo na prvi pogled) interesantnije od nauke. Treba doći da biste videli da li uspevamo da budemo zanimljivi“, poručuje Savić. Anu Savić svi posetioci će moći da pronađu na Niškoj tvrđavi: „Kada uđete malo levo... Pošto sam hidrobiolog, pričaću o čudesnim transformacijama organizama koji su sposobni da deo života žive u vodi, a drugi deo na kopnu. Spremam se tako što smišljam kako ću izdržati da nosim celo veče akvarijum na glavi“, duhovito završava Ana.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka