Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakašljite se, da vas poslušam, molim

Najveći broj ljudi vizualizuje lekare sa stetoskopom oko vrata. Ali taj neophodni instrument "beli mantili" nisu mogli da kače sve do 1850. godine.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Stetoskop je dalje jedan od najvažnijih medicinskih dijagnostičkih instrumenata u otkrivanju plućnih ili kardiovaskularnih bolesti.

Do ranih 1800-ih jedini način da se čuje pacjentovo srce ili pluća bio je da lekar nasloni svoje uho na grudi pacjenta, ili na njegova leđa. Godine 1816. francuski lekar Rene Teofil Ijasent Laenek (1781-1826) pripremao se da pregleda jednu mladu ženu. Oklevao je. Možda mu je bilo neprijatno ili je jednostavno pomislio da neće moći da obavi pregled dovoljno savesno, pa je savio papir u tubu i naslonio jedan kraj na grudi pacjentkinje a drugi na svoje uho. "Bio sam iznenađen i zadovoljan što čujem otkucaje srca mnogo jasnije nego da sam samo naslonio uho na grudi", zapisao je Laenek. U naredne tri godine Laenek je osmislio i napravio stetoskop (grčki stethos, grudi, grudni koš) u obliku duge drvene tube. Usledili su različiti monoauralni (za jedno uho) instrumenti, do polovine devetnaestog veka, tačnije 1850. godine, kada se pojavio biauralni (za dva uha) stetoskop sa gumenim crevima i membranom iz kog su nastali današnji, moderni stetoskopi.

Pročitajte i Zbog čega intenzivne emocije osećamo u grudima?

Laenek, specijalista za bolesti pluća i tuberkulozu preminuo je u 45. godini. Od tuberkuloze.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka