Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlada pod velom

Ukrašen biserima ili kristalima, ili jednostavno beo. U Japanu, na primer, veo koji nosi mlada na venčanju simbolično sakriva ljubomoru i ego.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Veo koji žene nose u različitim prilikama i različitim kulturama ima dugu i donekle kontoverznu istoriju. Nekada, veo ili zar, služio je devojkama i ženama iz plemićkih porodica da zaštite anonimnost i pokažu skromnost. U drevnoj Asiriji je prostitutkama bilo zabranjeno da nose veo. Jevrejski spisi, kao i Novi zavet ili Kuran sadrže mnoge pomene nošenja vela kao religijskog značaja. Veo je osiguravao da jedini muškarci koji mogu da vide ženino lice su njen muž ili otac i braća. U modernom dobu zapadne civilizacije jedna od prilika kada žena nosi veo je njeno venčanje, ali se taj običaj sve više smatra staromodnim i sve je ređi.

Mlade u drevnom Rimu nosile su "vatreno" oslikane velove da bi odbile zle duhove koji bi mogli da upropaste svadbenu ceremoniju. Postoje i mišljenja da se veo nosio kako bi žena zaštitila svoju lepotu i odbila poglede nedobronamenrnih. Današnji veo pojednostavljeno je simbol čistote i čestitosti buduće supruge, ali istovremeno nose i erotsku notu u pokretu podizanja vela na svadbenoj ceremoniji. Tako se prisutnima daje na znanje da će se mlada uskoro predati i svom suprugu prve bračne noći.

U viktorijansko ili edvardijansko doba u Engleskoj veo je mogao da bude veoma težak i veoma dug kako bi istakao devojačku nevinost, dok je u kasnom dvadesetom veku veo postajao sve manji i dekorativniji, menjajući svoju ulogu iz simboličke u samo estetsku.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka