Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na visokoj peti, ali ne uvek i na visokoj nozi

Autor IgorR

Nekada su cipele sa visokim potpeticama nosili i muškarci i žene, ali ne uvek oni iz viših slojeva društva. Sve dok ih Katarina Mediči nije učinila popularnim.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Cipele su nam potrebne da zaštitimo stopala i da hodamo udobnije, a ako obuća ne ispunjava ove funkcije, verovatno je reč o visokim potpeticama.

Visoka štikla na obući danas ženama omogućava dodatnu visinu, utisak izdužene figure, isticanje listova... Međutim, nekada to nije bila isključivo "ženska stvar". Otprilike 200 godina pre naše ere glumci drevnog Rima su na predstavama nosili potpetice različitih visina koje su odgovarale njihovoj ulozi. U nekim drugim kulturama starog sveta obuća sa visokom potpeticom služila je da se izbegnu prljavština i otpaci, kao što su egipatski mesari tako izbegavali krv i iznutrice sa poda; ili srednjevekovni Evropljani koji su na visokim štiklama izbegavali da fekalije sa ulica raznose dalje i tako sačuvaju onu obuću koju su obuvali u kući.

Uz svu ovu praktičnu upotrebu, visoke potpetice prepoznate su i kao erotska manifestacija, pa su ih obuvale i rimske prostitutke i Venecijanke višeg društvenog statusa. Veliki korak u popularizaciji potpetica bio je dolazak Katarine Mediči na francuski dvor u XVI veku. Sitna i pomodna kraljica nosila je potpetice kao atribut autoriteta i kraljevskog dostojanstva što je doprinelo viđenju štikle kao privilegije visokih društvenih slojeva. Od tada, pa sve do Francuske revolucije, potpetice su nosili podjednako i muškarci i žene. Zanimljivo je da u Sjedinjenim Državama potpetice nisu stekle veliku popularnost sve do XX veka, za šta je možda zaslužan puritanski zakon u Masačusetsu koji je branio devojkama i ženama da nose obuću sa visokim potpeticama, koje su smatrane atributom veštica.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka