Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diktator Vučić gasi Kurir da se više nikad ne štampa! Zloupotrebom moći i kriminalnim nalozima nezakonito blokirao sve račune Adrija medija grupe! 800 zaposlenih izbacuje na ulicu!

Režim Aleksandra Vučića danas je, nakon 25 dana neprekidnih napada i pritisaka preko poreske inspekcije, brutalnim napadom i zloupotrebom ovlašćenja izvršne vlasti bez ikakvog pravnog osnova blokirao sve račune „Adrija medija grupe“.

  Izvor: Foto: promo

Poreska uprava nije utvrdila nikakvu poresku obavezu AMG, niti je u rešenju o privremenoj meri navela da bilo kakav budući porez može biti utvrđen. Takođe, Poreska uprava nije navela nijednu okolnost iz koje proizilazi da eventualno utvrđeni porez neće biti plaćen.

 Računi nisu blokirani ni za koji konkretan iznos, što praktično znači da, bez obzira na to koliko bi sredstava bilo na računima, AMG ne može da vrši plaćanje dobavljačima, zarade zaposlenima i drugo, što je neophodno za redovno poslovanje.

 Kriminalnom zloupotrebom Poreske uprave Republike Srbije, vlast Aleksandra Vučića preti da će najvećoj medijskoj kući na zapadnom Balkanu konfiskovati kompletnu imovinu i na taj način preuzeti rukovođenje kompanijom.

 Pravni i finansijski timovi AMG ostali su zatečeni sa kakvom je brutalnošću, bez ijednog pravno valjanog razloga, povučen ovakav potez.

 Naime, Vučićeva vlast prekršila je sve postojeće zakone Republike Srbije. Prvi put Poreska uprava donosi rešenje o blokiranju računa bez ikakvog obrazloženja, bez navedenog iznosa duga za koji se računi blokiraju, kao i bez vremenskog ograničenja.

 Kompanija je jednostavno onemogućena da raspolaže svojim novcem i izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima, štampariji i radnicima, što dodatno utiče na ugled kompanije naraušavajući njen kredibilitet, koji je do sada bio besprekoran, upravo i prema zaposlenima, dobavljačima, štamparijama i ostalim saradnicima.

 Iza kriminalnog poreskog napada na „Adrija medija grupu“, na šta smo već nedeljama upozoravali, krije se, pre svega, namera vlasti da se na svaki način uguši štampano izdanje Kurira, koje ni nakon svih pretnji ne odustaje od kritičkih tekstova o Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima.

 Ovim kriminalnim odlukama Poreske uprave prethodile su lične pretnje vlasniku AMG Aleksandru Rodiću, uredništvu i zaposlenima u kompaniji.

Očigledno je da je Aleksandar Vučić rešio da uguši najveći štampani slobodni dnevnik u Srbiji i time dovede u pitanje egzistenciju više od 800 zaposlenih koji rade u okviru AMG, od čijih plata živi i 3.500 članova njihovih porodica.

Sada je sasvim sigurno da Vučić i njegovi saradnici postupaju po nekom samo njima znanom leks specijalisu, namenjenom samo AMG i dnevnom listu Kurir, jer je u odluci koja je prethodila ovoj nezakonitoj i neustavnoj blokadi Poreska uprava pre dve nedelje blokirala i korišćenje 16 miliona dinara na računima kompanije, s obrazloženjem da AMG „možda neće biti solventan“ u slučaju da će morati da izmiri bilo kakve obaveze prema državi.

Takva kriminalna rešenja, koja se sprovode samo prema jednoj kompaniji u Srbiji, a to je AMG, na najbolji mogući način pokazuju svim medijima u Srbiji na koji način će se vlast Aleksandra Vučića razračunati s njima u slučaju da odluče da njihovo izveštavanje bude slobodno i u interesu građana, a ne predsednika Srbije i njegovih partijskih saradnika.

Važno nam je da istaknemo da je AMG u poslednjih pet godina isplatio više od 1,6 milijardi dinara Republici Srbiji na ime poreskih obaveza, o čemu smo već 7. 6. 2017. javnost obavestili dostavljajući dokaze o svim plaćenim porezima.

NEZAKONITOSTI U REŠENJU O PRIVREMENOJ MERI

Privremenom merom Poreske uprave od 6. 7. 2017. blokirani su svi računi „Adrija medija grupe d.o.o.“ (AMG), bez ikakvog pravnog osnova.

Poreska uprava nije utvrdila nikakvu poresku obavezu AMG, niti je u rešenju o privremenoj meri navela da bilo kakav budući porez može biti utvrđen. Takođe, Poreska uprava nije navela nijednu okolnost iz koje proizilazi da eventualno utvrđeni porez neće biti plaćen.

Računi nisu blokirani ni za koji konkretan iznos, što praktično znači da, bez obzira na to koliko bi sredstava bilo na računima, AMG ne može da vrši plaćanje dobavljačima, zarade zaposlenima i drugo, što je neophodno za redovno poslovanje.

Na opisani način je de fakto zabranjeno dalje poslovanje AMG i onemogućeno izdavanje dnevnih novina Kurir. Doneta privremena mera je takođe štetna za naplatu eventualnog poreza. Ako AMG ne bude poslovao, neće biti prihoda i porez neće imati odakle da se naplati. Dakle, jasno je da cilj privremene mere nije naplata poreza, već sprečavanje izdavanja dnevnih novina Kurir, čime su direktno povređena Ustavom zagarantovana prava na slobodu medija i slobodu preduzetništva.

Ovo je druga po redu privremena mera blokade računa AMG. Rešenjem od 14. 6. 2017. Poreska uprava je već blokirala račune AMG za 16 miliona dinara. Ipak, budući da je AMG obezbedio ovaj iznos, koji se još uvek nalazi na računima, moglo je da se vrši redovno poslovanje preko iznosa blokiranih sredstava. Zbog toga verovatno u novom rešenju o privremenoj meri nema limita blokade, tako da je poslovanje onemogućeno.

U rešenju se ne navodi nijedan razlog za njegovo donošenje, iako je Poreska uprava na to bila obavezna po članu 66, stav II, Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, to jest isto je bilo neobrazloženo.

Protiv rešenja o privremenoj meri od 6. 7. 2017, kao i protiv ranijeg rešenja od 14. 6. 2017, AMG je uložio žalbe, ali po tim žalbama Poreska uprava isto rešava. Postupanje Poreske uprave predstavlja grubu zloupotrebu javnih ovlašćenja i negira postojanje vladavine zakona i pravnog poretka u Srbiji.

Pravni tim AMG

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka