Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobičan prirodni fenomen: Reka pet boja u srcu Kolumbije

Od juna do decembra, ova reka predstavlja jedinstveno mesto na čitavoj planeti zahvaljujući nijansama plave, crvene, žute, narandžaste i zelene boje koje se smenjuju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istočno od Anda, u centralnoj Kolumbiji nalazi se nesvakidašnja reka Kanjo Kristales,koja se proteže duž 100 kilometara. Ponekad je zovu tečna duga, zbog boja koje menja tokom određenih meseci u nijanse plave, crvene, žute, narandžaste i zelene čineći pejaž jedinstvenim mestom na čitavoj planeti.

Do sredine 2000-ih, gerilska aktivnost u blizini učinila je Kanjo Kristales potpuno nedostupnom. Međutim, danas kolumbijska vojska kontroliše područje od 30 km oko La Makarene, grada koji služi kao kapija ovoj reci čineći ovo područje otvorenim i bezbednim za turiste. 

Neki ljudi misle da specifična boje Kanjo Kristales potiče od algi ili mahovine, a zapravo pravi krivac je endemska biljna vrsta macarenia clavigera koja zahteva posebne uslove, uključujući i određeni nivo vode i količinu sunčeve svetlosti kako bi se pojavila u predivnim bojama.

Reka pet boja u svom punom sjaju može da se vidi od juna do decembra, a od januara do maja u toku sušne sezone, Kanjo Kristales je zatvoren za turiste.

Možda Kanjo Kristales predstavlja noviju atrakciju turistima, ali stanovnici u ovom području znaju za reku i njene neobične nijanse generacijama unazad. Mnogi predeli u i oko tečne duge su imenovali lokalci, uključujući Piscina Carol (Kerolin bazen), koji je dobio ima nakon što je muškarac čuo da je porođaj manje bolan u vodi i urgirao da se njegova žena porodi i rodi ćerku Kerol u mirnom, zaštićenom vodenom toku ove reke.

U okolini Kanjo Kristales se nalazi Los Ljanos, koji se prostire na 16 miliona hektara i čini četvrtinu ukupne kopnene mase Kolumbije. Los Ljanos je dom nekih od najbogatijih tropskih pašnjaka na svetu. Ovde se nalazi najveći broj ugroženih reptila na Zemlji.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka