Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je većina likova iz crtanih filmova žute boje?

Sunđer Boba, Simpsonove, ptičicu Tviti i još mnoge crtane junake povezuje žuta boja. Zašto se baš ova boja najčešće koristi u osmišljavanju likova iz crtanih filmova, saznajte u nastavku...

  Izvor: Foto: Printscreen

Jedan od mogućih razloga jeste teorija boja, sa kontrastima boje prema boji, svetlo-tamno, toplo-hladno.

Najjači kontrast čistih boja prvog reda je žuto-crveno-plavo. Narandžasta, zelena i ljubičasta, slabije po svojoj hromatskoj vrednosti od žute, crvene i plave daju i slabiji kontrast, dok je utisak koji stvaraju boje trećeg reda još slabiji.

Takođe, jedan od važnijih kontrasta je komplementarni. Dve svetlosti obojene komplementarnim bojama pomešane daju belu svetlost. Stavljene jedna uz drugu, one se međusobno pojačavaju, dok pomešane poništavaju jedna drugu.

Otkrijte i Zašto skoro svi filmski negativci imaju probleme s kožom?

Komplementarni parovi su: žuto - ljubičasto, žutonarandžasto - plavoljubičasto, narandžasto - plavo, crvenonarandžasto - plavozeleno, crveno - zeleno, crvenoljubičasto - žutozeleno.

Drugi razlog je RGB model boja, aditivni model boja kod kojeg se sabiranjem tri osnovne boje na različite načine dobijaju sve ostale boje.

Mešanjem tri osnovne boje (crvene, plave i zelene) dobijaju se sekundarne i tercijarne. RGB model je aditivni, svetlosni model mešanja boja i u tom se modelu žuta zapravo podudara s plavom.

Treći razlog je psihologija boja, na koju naše oči nesvesno reaguju. Dokazano je da različito reagujemo na određene boje i da one kod nas izazivaju različita emocionalna stanja. Žuta boja nam brzo zapadne za oko i povezana je sa srećom i energijom, a i većina daltonista prepoznaje žutu.

Sunđer Boba, Simpsonove, ptičicu Tviti i još mnoge crtane junake povezuje žuta boja. Zašto se baš ova boja najčešće koristi u osmišljavanju likova iz crtanih filmova, saznajte u nastavku...
Izvor: YouTube

Izvor: Blic

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka