Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodni dan žena: 5 stvari koje treba da znate

Kad je počeo da se obeležava Međunarodni dan žena i koji je slogan ovogodišnjeg 8. marta, saznajte u nastavku teksta.

 medunarodni_dan___ena_6_stvari_koje_treba_da_znate_aps_922968139.jpeg Izvor: Sa današnjeg protesta u Džakarti Foto: Profimedia

1. Prvobitno se zvao Međunarodni dan zaposlenih žena, a prva proslava ovog dana je bila 28. februara 1909. godine u Njujorku u znak sećanja na štrajk Međunarodne unije žena tekstilnih radnica 1908. godine, kada je 15.000 dama, uključujući mnoge imigrante, marširalo kroz grad zahtevajući socijalna i društvena prava.

Podsetimo se da je prvi protest žena održan 8. marta 1857. godine u Njujorku, kad su žene zaposlene u tekstilnoj industriji protestvovale zbog loših uslova i niskih plata.

2.Prvi moderni Međunarodni dan žena je održan  8. marta 1914. godine. Ovaj dan je odabran, jer je bila nedelja, kad većina žena ne radi, pa su mogle da marširaju i učestvuju u drugim aktivnostima. Otada se uvek slavi 8. marta.

3. Ovaj dan je proglašen nacionalnim praznikom u Sovjetskom Savezu1917. godine i pre svega su ga obeležavali socijalistički pokret i komunističke zemlje dok ga 1977. godine nisu usvojile Ujedinjenje nacije, koje od 1996. godine imaju slogan svakog 8. marta.

4. Prema podacima iz Ujedinjenih nacija, ovo je dan kad su ženama priznata dostignuća bez obzira na podele, bilo nacionalne, etničke, jezičke, kulturne, ekonomske ili političke. To je prilika da se osvrnemo na prethodne bitke i dostignuća i što je još najvažnije, traženje neiskorišćenih potencijala i mogućnosti koje čekaju buduće generacije žena.

5. Osmi mart je zvaničan praznik u nekoliko zemalja uključujući Avganistan, Kambodžu, Mongoliju, Vijetnam i Zambiju, a slavi se kao isključivo ženski praznik u Kini, Madagaskaru i Nepalu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka