Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad i gde se pojavio prvi semafor (u Srbiji)?

Semafore danas možemo na svim većim (i manjim) raskrsnicama u gradovima širom sveta. Ali, da li ste znali kada i gde se pojavio prvi semafor, kao i nakon koliko godina je stigao u našu zemlju?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gužve u saobraćaju postojale su i pre otkrića automobolia. Dvokolice ili kočije koje su vukli konji, zajedno sa mnogim pešacima, pravile su poteškoće na ulicama Londona tokom 1960-ih godina XIX veka, kako navodi BBC. Britanski železnički menadžer, Džon Pik Najt, predložio je prilagođavanje železničkih metoda za kontrolu saobraćaja.

Železnica je koristila sistem semafora koji su imali male ruke, u vidu ploča, koje su signalizirale da li voz može proći ili ne. Ta verzija semafora imala bi dve table - "Kreni" i "Stani" tokom dana, a noću bi gasne lampe osvetljavale stakla zelene i crvene boje. Policajac, stacioniran odmah pored semafora, upravljao bi ovom napravom.

Povezane vesti

Prvi semafor na svetu postavljen je 9. decembra 1868. na raskrsnici Bridge ulice i Ulice Great George u Vestmisteru u Londonu, u neposrednoj blizini Vestminsterskog mosta i zgrade Parlamenta. Međutim, samo mesec dana nakon postavljanja, policajac koji je upravljao semaforom zadobio je teške povrede, kada je curenje gasa iz lampe izazvalo eksploziju koja je ozledila predstavnika zakona. Ovaj projekat je potom proglašen opasnim i napušten je.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka