Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nauka o krivici: Da li je „zabranjeno voće“ zaista najslađe?

Tera li nas osećaj krivice da još više žudimo za nečim ili se više prepuštamo tek kada se oslobodimo ovog osećaja i ne marimo za posledice?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zanimljivo, krivica je jedna od emocija koje su često pogrešno shvaćene, što su pokazale brojne naučne studije. Kako bi istražili prirodu krivice i oslobodili nauka zabluda o njoj, psiholozi Kler Adams i Mark Liri sproveli su zanimljiv eksperiment.

Pročitajte Ljudi koji ne osećaju bol

Oni su, naime, pozvali su mlade žene koje paze na liniju u svoju laboratoriju, gde su im ponudili krofne i slatkiše. Učesnice u ovom istraživanju podeljene su u dve grupe, a Liri i Adamsova pokušali su da utvrde hoće li žene koje su oslobođene osećaja krivice pojesti više ili manje od onih koje uživaju u "zabranjenoj hrani" uz ovaj osećaj.

Većini bi teorija da neko ko ne oseća krivicu može da pojede manje slatkiša zvučala nelogično – ukoliko vas ne izjeda ovaj osećaj, zbog čega ne biste pojeli sve? Zašto bi se suzdržavali i pojeli manje od onih koji osećaju krivicu?

Kako bi ispitali ovo, naučnici su jednu grupu ohrabrili da na jedan dan zaborave svoje dijete, dok su drugoj dopustili da oseća krivicu dok jede krofne i slatkiše.

OtkrijteJesu li životinje sposobne za saosećanje?

Nakon što je uživanje u "zabranjenoj hrani" završeno, Liri i Adamsova su izbrojali koliko je koja grupa pojela. Zanimljivo, rezultati su pokazali da su žene koje su oslobođene osećaja krivice pojele oko 28 grama slatkiša, dok su one koje je krivica i dalje izjedala pojele čak 70 grama namirnica koje su sve vreme osećale da ne bi trebalo da konzumiraju!

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka