Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljivosti

Pogledajte kako je evolucija menjala ljudsko lice (VIDEO)

Autor Nevena Colic
Autor Nevena Colic

Kanal Kick Creations je na sajtu YouTube predstavio istoriju ljudskog lica tokom šest miliona godina kroz samo 90 sekundi.

Izvor: Foto: Profimedia

Ovaj video je nastao na osnovu crteža paleoumetnika Džona Gruha, koji je proučavao fosile i koristio različite tehnike skiciranja kako bi stvorio predstavu o evoluciji ljudskog lica. Detaljnijim proučavanjem evolucije, Gruh se bavio u svojoj knjizi “Oblikovanje čovečanstva”. On pokušava da, na osnovu nauke, umetnosti i mašte, predoči kroz koje promene je prošla naša vrsta. 

Saznajte i: Kako će ljudska vrsta izgledati za hiljadu godina?

Za veoma kratko vreme, ovaj video je postao glavna tema raznih debata na mnogim forumima naučnika, a komentari su bili različiti - od pohvala do kritike da se radi o rasističkom portretu čoveka.

Pogledajte i:Kako smo izgubili tamnu boju kože?

Jedan od zanimljivijih komentara glasi: “Ne razumem zbog čega se preskače s ranog čoveka na belca? Zar nije trebalo da se pojavi i čovek afričkog porekla budući da je bela rasa izvedena? Moglo se čak i ostati na čoveku Afrike.”

Drugi ga, međutim, hvale ističući: “U našim korenima se krije i neandertalac, tako da nema smisla ubacivati i čoveka afričkog porekla. Afrikanci nisu ostavljali svoju zemlju i nisu se ukrštali s neandertalskim stanovništvom. To bi značilo da Afrikanci nemaju nikakve veze sa neandertalcima.”

Otkrijte i: Dokaz ljubavi između neandertalke i homosapijensa

Kanal Kick Creations je na sajtu YouTube predstavio istoriju ljudskog lica tokom šest miliona godina kroz samo 90 sekundi.
Izvor: YouTube

Najnovije

Priroda

Nauka