Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 neobičnih sujeverja iz različitih krajeva sveta

Izbegavate li da prođete ispod merdevina i idete putem koji je prešla crna mačka?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako je tako, i sami znate da niste jedini – sujeverje postoji gotovo otkad i čovečanstvo i za to vreme su ljudi u svim delovima planete poverovali u gotovo nezamislive scenarije o tome šta će se dogoditi ukoliko ukoliko ne pratimo određena pravila.

Ona se obično odnose na to kuda ćemo hodati, šta ćemo jesti, a šta nekome pokloniti, a ovo su najzanimljivija.

Povezane vesti

Povezane vesti

Večna mladost 

Na tlu današnje Britanije, žene su u prošlosti uvek sa sobom nosile žir kako bi sačuvale mladost. Kako je istakao Ričard Vebster u "Enciklopediji sujeverja", hrast se dugo povezivao s dugovečnošću.

Budući očevi treba da se klone salate 

Muškarci u Engleskoj XIX veka koji su želeli da postanu očevi nisu jeli salatu, piše u "Oksfordskom rečniku sujeverja", jer se ona smatrala "sterilnom", s obzirom na to da nema plodove već samo lišće.

Povezane vesti

U Turskoj se noću ne žvaće žvakaća guma

Razlog za ovo je prilično neuobičajen i ne možemo da zamislimo kako je ovo sujeverje nastalo. Naime, kako objašnjava Hari Oliver u "Crnoj mački i detelini s četiri lista", u ovoj zemlji postoji verovanje da žvakanje žvakaće gume noću znači "žvakanje tela mrtvih".

Poklanjate li drugima rukavice?

U srednjem veku, vrli vitezovi nosili su rukavice dama u kacigama, pa ne čudi što postoji mnogo sujeverja u vezi s njima. Jedno od čestih verovanja je da bi trebalo poklanjati rukavice drugima, osim ako vam oni uzvrate na isti način – rukavicom, jer će u suprotnom oboje pratiti nesreća. Takođe, veruje se da i da ne bi terbalo da podižemo rukavicu nakon što padne na zemlju, a ovo najverovatnije potiče od običaja da dama ne podigne svoju rukavicu već da sačeka da to učini džentlmen.

Koze – odbrana od efekta crne mačke?

Ove životinje su dugo povezuju s Đavolom, požudom i razvratom, ali se, takođe, verovalo i da "upijaju" zlo i prepreke koje nam se nađu na putu. Zato se u pojedinim sredinama smatra dobrim znakom ukoliko čovek sretne kozu.

Povezane vesti

Ptičji izmet

U našoj zemlji, u Rusiji i u još nekoliko zemalja dugo se verovalo da, ukoliko golub u leti izbaci izmet na nečiju glavu, "žrtvu" čeka neki novčani dobitak.

Skriveni palčevi

U Japanu se veruje da bi, dok prolazite pored groblja ili susretnete pogrebnu povorku, trebalo da stavite palčeve u džepove kako biste zaštitili svoje roditelje. To najverovatnije potiče od japanske reči koja označava palac, a koju možemo bukvalno prevesti kao "roditelj-prst", pa Japanci kriju palčeve kako bi sakrili roditelje od smrti.

Novogodišnji grozdovi

U Španiji se Nova godina dočekuje čak dvanaest sati, a svaki put kada sat otkuca vreme bi trebalo pojesti po jedno zrno grožđa – tako da ih do dvanaest sati pojedete dvanaest, po jedno za svaki mesec u godini – i popiti čašu vina kako bi se prizvala sreća u narednoj godini.

Provlačenje bebe kroz sir

U srednjovekovnoj Engleskoj, trudnice su pravile velike kolutove sira, a dan detetovog rođenja, njegovi komadići su deljeni kroz porodicu. Potom bi, na dan krštenja, dete provukli kroz ostatke koluta kako bi se prizvala sreća.

Sreda – dan za porođaj

Kako je navedeno u "Enciklopediji sujeverja", stare babice verovale su da je najbolji dan za porođaj sreda, a subota najlošiji.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka