Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tetovaže: Kako hiljade uboda postaju trajno umetničko delo? (VIDEO)

Jeste li se ikada zapitali kako nastaju tetovaže i kako je moguće da traju zauvek?

  Izvor: Foto: Profimedia

Svima je već dobro poznato da proces tetoviranja podrazumeva zabadanje igle u kožu unosom pigmenta. Reičel Feltman iz "Vašington Posta" objašnjava šta se to događa ispod kože.

„Igla za tetoviranje probada kožu od 50 do 3.000 puta u minutu. Ona, zapravo, probada gornji sloj kože (epiderm) i ulazi u srednji (derm). Tetovaža postaje permanentna kada imuni sistem pokuša da se odbrani od svih rana prouzrokovanih ubodima igle."

Pogledajte: Kako izgleda lasersko uklanjanje tetovaža? (VIDEO)

Svaki put kad igla napravi rupu, mikrofagi će pokušati da "zatvore" tu ranu. S obzirom na to da je mastilo stano telo, ove ćelije će se potruditi da ga unište. Međutim, događa se nešto drugo i neočekivano: mikrofagi napunjeni mastilom zaustavljaju se u koži i tu ostaju zauvek. Upravo je to razlog što tu tetovaže večne.

Tetoviranje kao deo nekog ritualnog obreda ne potiče samo s jednog određenog područja, već je kroz istoriju bilo poznato različitim civilizacijama. Tetovaže maorskih plemena Novog Zelanda često se navode kao prvi primer ovog vida umetnosti. Pripadnici ovog naroda i danas imaju imaju živopisne tetovaže na licu, a smatra se da i sama reč "tetovaža" potiče od njihove reči tatau. I pojedini, premda retki, Japanci ukršavaju svoju kožu takozvanim tetovažama irezumi, koje su takođe facijalne.

Pročitajte: Otkrivene tetovaže na zamrznutoj alpskoj mumiji

Jeste li se ikada zapitali kako nastaju tetovaže i kako je moguće da traju zauvek?
Izvor: YouTube

Jeste li se ikada zapitali kako nastaju tetovaže i kako je moguće da traju zauvek?
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka