Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija o nestanku Amelije Erhart će uskoro biti rešena?

Jedna od najvećih misterija XX veka i dalje intrigira mnoge naučnike. Ipak, ona bi uskoro mogla bi uskoro dobiti rasplet...

  Izvor: Foto: Wikipedia

Pilot i borac za prava žena Amelija Erhart nestala je iznad Tihog okeana 2. jula 1937. godine, sa svojim kopilotom Fredom Nunanom, tokom leta kojim je trebalo da obiđe celu Zemlju. Neki kažu da je ostala bez goriva dok je letela iznad okeana, dok drugi tvrde da je neposredno pre nestanka sletela na ostrva Nikumaroro.

Pogledajte i: Naučnici rešili ubistvo koje se dogodilo pre 430.000 godina

U junu 2015. godine počinje projekat vredan pola miliona dolara koji će se fokusirati na pretragu ostrva Nikumaroro kako bi se eventualno pronašli ostaci aviona Erhartove. Međutim, Dik Spink, srednjoškolski profesor prirodnih nauka, ima svoju teoriju - da se njen avion srušio na jedno od Mašalovih ostrva pod nazivom Mili. 

Saznajte i: Naučnici otkrivaju tajne mumija: Potraga za dokazima o rodoskrvnuću

Nakon što je čuo nekoliko hipoteza o nestanku žene koja je prva sama preletela Atlantski okean, Spink se priklonio struji koja veruje da je sletela na Maršalova ostrva. Tako je profesor započeo svoje istraživanje, u okviru kojeg je razgovarao s meštanima ovog ostrva. Neki od njih tvrdili su da su videli njen avion kako sleće.

Pogledajte i: Rešena misterija drevnog američkog grada

Kompanija "Parker Aerospejs" odlučila je da pomogne u ovoj istraživačkoj misiji tako što će pretražiti ostrvao Mili. Naime, početkom 2015. godine upravo na ovom ostrvu pronađen je mali aluminijumski tanjir za koji se veruje da je deo avionskog motora. Naučnici kompanije "Alkoa" sada porede pronađene delove sa onima koji su preostali od istog aviona tokom popravke 1937. godine.

Ukoliko se utvrdi da su istog sastava, misterija o nestanku Amelije Erhart će konačno biti razrešena.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka