Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strah od terorizma: Koji grad je najopasniji na svetu?

Stručnjaci su istraživali koji grad ima najviši rizik da se u njemu dogodi teroristički napad, a rezultati su pomalo iznenađujući.

  Izvor: Foto: AP Photo / Peter Morrison

Naučnici su objavili istraživanje u kojem su ispitali mogućnost da dođe do terorističkih napada u raličitim gradovima širom sveta. Istraživanje je izvela firma "Verisk mejplkroft", koja je usaglasila podatke koje koriste osiguravajuće kuće i finansijske korporacije.

Naučno istraživanje: Kako strah od terorizma utiče na čoveka

Vlasti mnogih metropola u poslednje vreme na oprezu kada je reč o terorizmu, ali sudeći po ovoj analizi, za to nema preke potrebe - London se nalazi na 400. mestu, a stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske nije bio na udaru terorista još od bombaških napada 2005. godine.

Fokus izveštaja leži u usmeravanju investicija i zaštiti globalne ekonomije od opasnosti terorizma.

Saznajte i: Genetsko istraživanje otkriva da 30 odsto DNK belih Britanaca ima nemačko poreklo

Pariz se našao na 97. poziciji, pre svega zbog napada na sedište francuskog satiričnog časopisa "Šarli Ebdo" u januaru ove godine.

"Nivo rizika u Parizu je pokazatelj šireg trenda u državama Zapada, među kojima su Belgija, Kanada i Australija, gde ključni urbani centri imaju značajno veći nivo pretnje od ostalih delova zemlje", navode analitičari. Brojni afrički gradovi visoko su rangirani, naročito Najrobi u Keniji i Lagosu Nigeriji.

Otkrijte i: Srceparajuća izjava šokiranog Njujorčanina

Od evropskih gradova, ipak, najviše pozicioniran je Belfast, glavni grad Severne Irske. U martu je objavljeno da britanske specijalne jedinice ponovo operišu u Severnoj Irskoj u nameri da spreče nasilne disidentske grupe poput Prave IRA. Obaveštajne službe su navele da čak 60 pripadnika Specijalnog izviđačkog puka (SRR) operiše u toj oblasti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka