Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je zajednica odbacila srednjovekovnu "vešticu"?

Ostaci tinejdžerke koja je preminula u srednjem veku sahranjeni su na prilično neuobičajen način - licem nadole, što otkriva da je sredina u kojoj je živela nije prihvatala. Naučnici su istraživali zbog čega...

  Izvor: Foto: Profimedia

Skelet "veštice", kako je italijanski mediji nazivaju, iskopan je u septembru 2014. godine u kompleksu San Kaloćero u Albengi na Ligurijskoj rivijeri, a zasluge za to ima tim Pontifikalnog instituta za hrišćansku arheologiju Vatikana. Lokalitet, groblje na kojem je izgrađena crkva posvećena Svetom Kaloćeru između V i VI veka naše ere, potpuno je napušten 1593. godine.

Povezane vesti

"Devojčica je ležala licem nadole u grobu koji je bio mnogo dublji od ostalih. Ona je sahranjena u izolovanom delu groblja ispred crkve", rekao je arheolog Stefano Roašio, koji je ujedno i direktor iskopavanja. Poput drugih devijantnih sahranjivanja, u kojima su preminuli sharanjivani sa ciglom u ustima, prikucani za zemlju ili čak obezglavljeni ili rastavljeni, sahranjivanje licem nadole imalo je za cilj poniženje izvodilo se radi ponižavanja umrlog i onesposobljavanje osobe da, eventualno, ustane iz groba.

Otkrivene ruku položenih na karlicu i ispravljenim nogama, kosti devojčice pokazivale su sve znakove teške anemije. Dalje analize su, takođe, ustanovile da je patila od skorbuta, bolesti izazvane nedovoljnim unosom vitamina C. Ova bolest je bila česta među mornarima od XVI do XVIII veka koji su išli na duga putovanja bez dovoljno hrane bogate vitaminom C.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka