Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Severna Irska zvanično priznala pagansku religiju - Red Zlatne reke

Ostrvska država je prvi put u istoriji priznala paganskog sveštenika i njegovu crkvu i obezbedila joj pun verski status.

  Izvor: Foto: Profimedia

U odgovoru na saopštenje Kancelarije za opšte registre Severne Irske, paganski sveštenik Patrik Karberi kaže da je bio "potpuno ushićen". Priznavanje znači, između ostalog, da pripadnici verske grupe mogu da održavaju sopstvene ceremonije venčanja.

Pogledajte i: Gradi se prvi hram posvećen skandinavskim bogovima još od doba Vikinga

"Još uvek sam šokiran, pošto nismo očekivali da će nas priznati."

Saznajte i: Stari evropski običaji

Karberi navodi da njegovoj crkvi, koja je osnovana 2009. godine, nije potrebno mnogo prostorija za upražnjavanje religijskih običaja budući da "koriste drevne kamene krugove i tesno su povezani sa prirodom".

Red Zlatne reke je paganski red koji veruje da svako ima pravo da živi i ima sopstvenu veru bez straha. Osnovali su i Fondaciju sa istim imenom sa ciljem da pomognu onima koji nemaju novca da sebi priušte ono što Red pruža.

Maske u Srbiji: Veza sa onim svetom

Karberi je postao poznat tokom februara, nakon što je skulptura podignuta u čast keltskom bogu mora ukradena s planinskog vrha u Severnoj Irskoj. On je tada rekao da lopov mora da odgovara za versku diskriminaciju. 

Pročitajte i: Divlji ljudi usred Evrope

Skoro dva metara visoka statua Mananana Mak Lira, morskog božanstva u irskoj mitologiji, ukradena je sa planine Binevenag nedaleko od Limavadija u januaru i zamenjena je raspećem koje nosi natpis "Nemoj imati drugog boga osim mene".

"Kada bi pagani ukrali statuu iz hrišćanske crkve i ostavili svoju pagansku statuu na njeno mesto, takva vest bi se proširila celim svetom", izjavio je tada Karberi.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka