Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Damask u haosu rata: Hoće li zidine pasti?

U pravougaonom dvorištu Omajadske džamije, u srcu starog Damaska, žene umotane u crno sede i ćaskaju na kamenom podu bež boje, uglačanom bezbrojnim koracima mnogih pokolenja.

  Izvor: Foto: Andrea Brus

Parče neba nad njihovim glavama takođe je pravougaono, samo plavo. Deca se jure po senovitim uglovima dok unaokolo proleću golubovi kao da su, što bi rekle žene u crnom, privučeni svetošću ovog mesta.

Pogledajte i: Jesu li klimatske promene uzrokovale rat u Siriji?

Unutar postojanih rimskih zidina džamije ova karakteristično damaskovska mešavina drevne grandioznosti, opuštenosti i poslovične užurbanosti za sada nije poremećena, uprkos potmuloj tutnjavi eksplozija u daljini – podsetniku da u razrušenim predgrađima besni građanski rat. Ali čim izađete kroz visoku kapiju džamije, jasno vam je da se staro jezgro Damaska, iako uglavnom fizički neošteceno, ipak promenilo.

Saznajte i: Sirijski gerilci napali Islamsku Državu

Ispod ostataka rimske kolonade 54-godišnji Muhamed Ali drži kabasti polaroid kojim pažljivo barata već četvrt veka i fotografiše neku snuždenu porodicu koja je ovde došla da bi malo predahnula iz ratom zahvaćenog Alepa, grada na severu. Njegovih uobičajenih mušterija – turista, stranih studenata i gospodski odevenih porodica u šetnji – odavno više nema. Danas su mnoge od porodica koje po tezgama razgledaju svetloplavu iransku grnčariju i raznobojne marame Sirijci koje je nužda dovela sa periferije grada pretvorene u ratište. Žive po pretrpanim iznajmljenim sobama, lokalima i radnjama u sve užoj bezbednoj zoni u srcu prestonice. U centru grada naoružani ljudi patroliraju ulicama; to su pripadnici sve brojnijih građanskih milicija kojima neki meštani veruju, a neki ih se plaše. Pod bremenom neizvesnosti, pribojavajući se najgoreg, utonuo u ekonomske teškoće, ovaj stari grad je šćućuren iza drevnih zidina koje i sada, mada metaforično, igraju svoju odbrambenu ulogu. Izvan zidina vojni kontrolni punktovi su još jedna barijera koja pobunjenike drži podalje od centra Damaska koji kontroliše vlada.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka