Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljivosti

Dan kada je fotografisan mit

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Pre tačno 81 godinu, objavljena je fotografija koja još uvek privlači pažnju zaljubljenika u misterij. Naime, "Dejli mejl" je objavio neobičnu fotografiju s objašnjenjem ona prikazuje - čudovište iz Loh Nesa! Šta je, zapravo, ...

 Izvor: Foto: Profimedia

Ginekolog Robert Vilson je jdnog dana 1934. godine stajao kraj škotskog jezera i iznenada ugledao figuru o kojoj je dugo slušao – dug vrat i sitnu glavu iznad površine vode.

Pogledajte i: Snimljeno džinovsko morsko stvorenje (VIDEO)

Nekoliko trenutaka kasnije, on je ovekovečio ovaj nesvakidašnji prizor, a crno-bela fotografija koja je tada nastala već decenijama izaziva polemiku, oduševljenje i zbunjenost. Iste godine, 21. aprila, objavljena je u listu „Dejli mejl“ i nakon toga obišla svet, a navodna silueta čuvene Nesi je postala toliko prepoznatljiva da se ova fotografija danas neretko upotrebljava u reklamne svrhe.

Godinu dana ranije, izvesni Hju Grej je u „Dejli mejlu“ objavio fotografiju „čudovišta“ iz Loh Nesa za koju se ispostavilo da prikazuje psa koji trese granu.

Zanimljivo je da dr Vilson nije želeo da se njegovo ime nađe pored ove fotografije, pa je ona najpre potpisana kao „Hirurgova fotografija“ .

Jeste li videli prvi snimak zastrašujućeg crnog morskog đavola? (VIDEO)

Godinama se verovalo da je ova fotografija najveći dokaz da u škotskom jezeru živi čudovište. Skeptici su tu tvrdnju odbacivali, pa je dugo vođena polemika. Međutim, od kraja dvadesetog veka, većina se slaže da je reč o prevari. Već je 7. decembra 1975. godine u „Sandej telegrafu“ pomenuto da fotografija nije autentična, ali je to poricano.

Kako su kasnije preneli britanski mediji, reč je o podvali Marmadjuka Vetervela. On je nekoliko godina pre objavljivanja čuvene fotografije pokušao da proda „Dejli mejlu“ fotografiju Nesine stope, za koju se ispostavilo da je stalak za kišobrane. Čuveni list ga je ismejao, pa je Vetervel tragao za načinom da se osveti. Ubrzo je dobio ideju: fotografisao je igračku svog sina Ijana – plastičnu podmornicu i predstavio je svetu kao Nesi. Ijan je o tome pisao 1975. godine, ali ga niko nije shvatio ozbiljno. Tek 1999. godine, ova priča je privukla pažnju, nakon što su Dejvid Martin i Alaster Bojd objavili knjigu s detaljnim objašnjenjem Vetervelove šale.

Zaronite u najdublje jezero na svetu! (VIDEO)

Mnogi i dalje ne veruju o neobičnoj osveti Marmadjuka Vetervela i smatraju da je na fotografiji upravo slavna Nesi.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka