Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UN naručio 10.000 "Ikeinih" skloništa na rasklapanje za izbeglice (VIDEO)

Pre nekoliko godina, "Ikea" je objavila da je osmislila bolja skloništa za izbeglice, koristeći nameštaj koji se rasklapa kao osnovu za projektovanje.

  Izvor: Foto: © Erik Hagman/IKEA Foundation/2015

Iako je ideja bila sjajna, nije bilo jasno kako će takav koncept ikada pronaći svoje mesto u stvarnosti. Danas se, međutim, Ikeina skloništa za izbeglice dostavljaju u hiljadama.

Pogledajte i: Nemačka nudi nacističke barake za smeštaj izbeglica

Fondacija "Ikea" je krilo velike korporacije posvećeno društvenim problemima u zemljama u razvoju. Radeći s Ujedinjenim nacijama, Fondacija je provela godine osmišljavajući prototipe skloništa koji bi zamenili krhke šatore koje koristi UN kako bi obezbedila krov nad glavom izbeglicama. Glavne mane šatora su velika podložnost hladnoći (ili vrućini), mala zaštita od oluja i manjak privatnosti. Iako je problem bio vredan napora, dizajn je suštinski bio najmanji problem - cena, logistika i način na koji bi humanitarne organizacije dostavljale svojim radnicima na terenu materijale činili su problem zbrinjavanja izbeglica veoma komplikovanim.

Istražite i: Koja je uloga žena u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija?

Bilo kako bilo, korporacija je osmislila modularnu kuću pod imenom Better Shelter ("Bolje sklonište") i posebnu organizaciju Fondacija Housing for all ("Kuće za sve") koja ima za cilj dalje razvijanje dizajna i proizvodnje.

Saznajte i: Nameštena trka za prvu poziciju UN-a?

Na Međunarodnoj humanitarnoj konferenciji i izložbi u Dubaiju, Fondacija je objavila svoju prvu narudžbinu - visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice naručio je 10.000 ovih "kuća", koje će se koristiti za udomljavanje izbeglica širom sveta. Jedinice će biti testirane među porodicama raseljenih lica iz Iraka i Etiopije, a prvih 10.000 će biti poslato za udomljavanje oko 2,5 miliona ljudi u Iraku koji su protekle godine raseljeni.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka