Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je kraljica Engleske Marija I dobila nadimak Krvava Meri?

Tokom svoje petogodišnje vladavine, kraljica Marija je pogubila više od 300 religijskih neistomišljenika. Njen otac, Henri VIII, pogubio je 81 osobu zbog jeresi, a njena polusestra Elizabeta I, takođe je pogubila mnoge ljude.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Važno je shvatiti istorijski kontekst i atmosferu i da je rana, savremena Evropa smatrala da je jeres zaraza stanovništva koja je morala biti iskorenjena kako ne bi otrovala društvo.

Po čitavoj Evropi, kazna za jeres nije bila samo smrt, već i potpuno uništavaje leša jeretika. Zbog toga je većina jeretika spaljivana, a njihov pepeo bacan u reku, tako da je Marijin izbor - na koji način će se izvršiti smrtna kazna -  bio uobičajena praksa za taj period.

Možda će vas zanimati i:

Ako je neko odgovoran za ugled kraljice Marije to je protestant i martirolog Džon Foks. Njegova najprodavanija knjiga "Dela i spomenici" je detaljan prikaz o svakom mučeniku koji je pogubljen zbog svoje vere pod katoličkom crkvom. Objavljena je 1563. godine, a prošla je kroz četiri izdanja samo za vreme Foksovog života.

Iako je ovo delo pokrivalo rano hrišćanske mučenike, srednjovekovnu inkviziciju i zabranu jeres, Marijin progon je taj koji je oduvek dobijao najviše pažnje. Ovo je delom zbog detaljnih opisa mučenja i spaljivanja protestantskih mučenika. U prvom izdanju iz 1563. godine, 30 od 57 ilustracija prikazuju pogubljenja pod vladavinom kraljice Marije.

Foksov rad je doživeo veliki uspeh. Štampana je kao njiga velikog formata, naloženo je da svaka katedrala mora da poseduje ovu knjigu, a crkvenim zvaničnicima je rečeno da drže kopiju knjige u svojim kućama u korist službenika i posetilaca. Međutim, do kraja 17. veka Foksovi radovi su skraćeni, tako da uključuju samo osetljive delove mučenja i smrti. Grafički prikazi pobožnih, protestantskih mučenika koji idu polako ka svom kraju pod rukom "tiranina", postali su folklor engleske reformacije. 

Kraljica Marija je umrla u svojoj 42. godini, 1558. godine tokom epidemije gripa. Njena polusestra Elizabeta ju je nasledila kao protestantski monarh, a Engleska je ostala protestantska zemlja. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka