Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto stare novine i knjige žute?

Pročitajte priču o tome kako je papir nastao i zbog čega se njegova boja vremenom menja. Postoji li način da to sprečimo?

  Izvor: Foto: Profimedia

Veruje se da je papir prvi put napravljen oko 100. godine pre naše ere u Kini. Prvobitno je pravljen od vlažne konoplje, a potom su za pravljenje papira korišćeni: kora drveta, bambus i druga biljna vlakna. Papir se ubrzo upotrebljavao širom Azije, tako što je prvo korišćen za zvanična i važna dokumenta, a kako je proces postao sve efikasniji i jeftiniji, korišćen je i u druge svrhe.

Saznajte i: Zašto "milenijumska deca" još uvek uživaju u čitanju s papira?

Papir je prvi put stigao u Evropu najverovatnije u XI veku. Istoričari veruju da je najstariji poznati papirni dokument sa "hrišćanskog Zapada" španski Misal od Silosa, što je u suštini knjiga koja sadrži tekstove koji treba da se čitaju tokom mise. Taj papir je napravljen od jedne vrste lana. Dok su tekstovi, knjige i štampa evoluirali tokom narednih 800 godina, sa Gutenbergovom štamparijom iz sredine XV veka, papir je obično bio pravljen od lana, listova, pamuka i drugih biljnih vlakana. Tek od sredine XIX veka papir je počeo da se pravi od drvenih vlakana.

Pogledajte i: Kako čitanje knjiga utiče na naš mozak?

Šta se promenilo? Godine 1844. dve osobe su izumele proces pravljenja papira od drveta. Na jednom kraju Atlantskog okeana stajao je kanadski pronalazač Čarls Fenerti. Odrastao je u porodici koja je držala brojne mlinove za drvnu građu u Novoj Škotskoj. Poznato po dugotrajnosti, maloj ceni i dostupnosti, Čarls je shvatio da drvo može biti dobra zamena za mnogo skuplji pamuk od koje se do tada pravio papit. Eskperimentisao je sa drvenom pulpom i 26. oktobra 1844. godine poslao je svoj papir od drvene pulpe najpoznatijim novinama u Halifaksu - "Akadskom beležniku" (The Acadian Recorder), uz napomenu da nudi dugotrajan i jeftin papir od omorike. Za par nedelja Beležnik je počeo da koristi Fenertijev papir od drveta.

Otkrijte i: Dan kada je planula moskovska biblioteka puna retkih knjiga 

U isto vreme, nemački knjigovezac Fridrih Gotleb Keler radio je na mašini za sečenje drveta kada je otkrio isto što i Fenerti - da drvena pulpa može poslužiti kao jeftiniji papir od pamuka. Proizveo je uzorak i 1845. godine dobio je patent za to u Nemačkoj. Zapravo, neki istoričari navode Kelera kao prvog izumitelja, samo zato što je on dobio patent za to, dok Kanađanin nije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka