Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčudnija britanska kraljevska sahrana: Ispraćaj "kralja sa parkinga"

Obično se sve zna kada su u pitanju događaji koje organizuje britanska kraljevska porodica. Predvidljivo, prate ih pompa i pažljivo isplanirana ceremonija, kao i protokol, ali sahrana koja će se uskoro održati nije uobičajen ispraćaj ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Bilo da je u pitanju venčanje, krštenje ili sahrana, možete biti sigurni da će biti prisutna publika, plotuni i porodice koje će otići do Sanderlenda, kao i brojni komentatori Bi-Bi-Sija koji iz godine u godinu smišljaju bezbroj različitih načina da kažu "Evo, nailazi konj."

Pogledajte i: Otkriven brutalan uzrok smrti kralja Ričarda III

Međutim, ova sahrana - ponovno sahranjivanje kralja Ričarda III, čiji su ostaci pronađeni na parkingu u Lesteru 2012. godine - svakako je drugačija. Možda je u pitanju sahrana kralja, ali sahrana koja je usledila sa zakašnjenjem od pola milenijuma. To je ujedno sahrana kraljevske ličnosti koju trenutna vladajuća porodica na svom internet sajtu opisuje kao "uzurpatora", čoveka oko kojeg su mišljenja još uvek podeljena.

Saznajte i: DNK Ričarda III otkriva tajne britanske loze

Ričard, poslednji kralj Engleske iz kuće Jorka, ubijen je u Bici na Bosvort polju u Lesterširu 1485. godine, poslednjoj velikoj bici u Ratovima ruža. Sahranjen je bez pompe u svoju grobnicu, za koju se verovalo da je sravnjena sa zemljom tokom Reformacije, da bi se njegovi ostaci pojavili pet vekova kasnije.

Otkrijte i: Unuk britanskog vojnika vratio umetnine ukradene krajem XIX veka

Njegova reputacija deformisanog intriganta zapečaćena je Šekspirovim komadom "Ričard III". Međutim, da li je zaista bio beskrupulozni ubica (veruje se da je odgovoran za ubistvo svojih nećaka Edvarda V, koji je imao 12 godina i njegovog devet godina starijeg brata Ričarda u London Taueru, kako bi sebi obezbedio presto) ili je samo neshvaćen? Još uvek nije poznato.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka