Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 misterioznih zločina koji su rešeni posle više od jednog veka

Neke istorijske situacije tragičnog ishoda kao da su čekale moderno doba i modernu nauku da budu objašnjene. Pogledajte koji su najzanimljiviji takvi slučajevi.

  Izvor: Foto: Wikipedia

Znate li ko je Antoan Murož? Reč je o Parižaninu koji je umro nakon što je primio trasfuziju teleće krvi, u zimu 1667. godine. Pitanje je: šta ili ko je odgovoran za njegovu smrt?

Povezane vesti

Kada su se transfuzije prvi put pojavile u medicini, dočekalo ih je mnoštvo podeljenih mišljenja. Doktor Žan-Batist Deni, lični lekar kralja Luja XIV, izvršio je prvu transfuziju krvi u junu 1667. godine - ovčju krv je primio dečak od petnaest godina. Dečak je preživeo, pa je dr Deni kasnije pokušao da izvede sličnu proceduru sa Antoanom Murožem. Doktor se nadao da će životinjska krv lekovito delovati na psihičke probleme koje je Antoan imao. Nakon nekoliko dana, pacijent je umro, a doktor je osuđen za ubistvo.

U svojoj knjizi "Analiza krvi: Priča o medicini i ubistvu tokom Naučne revolucije", istoričarka Holi Taker otkria je dokaz da je udovica Murož imala saučesnike u ubistvu svog muža - rivale doktora Denija. Muroževa smrt okončala je doktorove eksperimente, te se on potpuno povukao se iz medicine, a tranfuzije krvi su bile zabranjene u Francuskoj do 1670.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka