Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se zastave ističu na pola koplja u danima žalosti?

U danima žalosti, svi državni organi, organi pokrajinske autonomije i lokalne samouprave i javne službe ističu državnu zastavu Republike Srbije na pola koplja, odnosno jarbola.

  Izvor: Foto: Fonet

Tako se navodi u članu 23. Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije. Slične odredbe donete su i u drugim državama sveta, ali odakle potiče ovakva tradicija?

Pogledajte i: Dan kada se iznad Bele kuće vijorila srpska zastava

Kada je prvi put spuštena zastava na pola koplja, nije poznato, ali se za najstariji prihvaćen datum uzima 1612. godina, kada je kapetan britanskog broda "Herc Iz" umro tokom plovidbe za Kanadu. Kada se brod vratio u London, zastava na glavnom jarbolu bila je spuštena na pola koplja u čast preminulog kapetana.

Otkrijte i: Koja je prva neamerička zastava koja se vijorila iznad Bele kuće?

Zbog čega su mornari spustili zastavu? Mnogi istoričari veruju da su spuštanjem Junion Džeka (britanske zastave) mornari želeli da naprave mesta za nevidljivu zastavu smrti. Objašnjenje se poklapa sa britanskom tradicijom spuštanja zastave "tačno za jednu širinu zastave ispod normalne pozicije", kako bi se podvukla zastava smrti koja se vijori iznad.

Saznajte i: Istorija vojničkog pozdrava

Šta se dešava u slučajevima kada zastava ne može da se spusti na pola koplja?

Neke zastave, poput onih koje se mogu videti na nekim školama ili u domaćinstvima, imaju fiksiranu poziciju na jarbolima. Kako se izboriti sa nezgodnom situacijom kada je zastavu fizički nemoguće spustiti na pola koplja? U suštini, za takve situacije ne postoji striktno pravilo, ali se savetuje da se na vrh jarbola doda crna traka kojom se izražava žalost.

Znate li: Kako je nastala Zastava zvezda i pruga?

Kako se zastava diže na pola koplja?

Zanimljivo je to što se zastava zapravo ne diže na pola koplja. Pravilno isticanje zastave u dane žalosti nalaže da se ona prvo brzo podigne na vrh jarbola, a potom polako spušta do pozicije kako bi bila na pola koplja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka