Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto islam zabranjuje prikazivanje proroka Muhameda?

Poznato je da se prikazivanje lika muslimanskog proroka smatra velikom uvredom. Znate li zbog čega je tako?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Ukoliko pogledate uvis dok se nalazite na predivnom mestu bogosluženja u Istanbulu, koje je danas poznato kao Muzej Aja Sofija, videćete dva potpuno različita pristupa božanskom, koja oslikavaju različite faze u istoriji ove građevine.

Tamo se nalaze hrišćanski mozaici, jedni od najfinije izrađenih ikada, koji prikazuju Isusa Hrista, njegovu majku i druge svete ličnosti; a onda se vidi i krivudava islamska kaligrafija, koja predstavlja ideju da Bog govori čoveku kroz jezik, bilo usmeni ili pisani, pre nego kroz slike ili bilo šta fizičko.

Tokom većeg dela svoje istorije, islam je imao duboku odbojnost prema živopisnim portretima animiranih bića, naročito ljudskih, a iznad svega prema predstavljanju Muhameda, Božijeg glasnika - ili zaista bilo kog od prethodnih proroka, poput Nuha (Noja) ili Ise (Isusa). Za umetnika, jedino pokušaj da se prikaže Bog može biti bezbožniji od crteža Muhameda. Zašto?

Otkrijte i: Da li je vaša religija spremna za susret sa vanzemaljcima?

Takva uverenja su ukorenjena u islamskom preziranju idolopoklonstva, ili uopšteno svega što može da se nađe između čoveka i Boga, ili ugrožava jedinstvo i nedeljivost Boga. Kuran ne osuđuje posebno predstavljanje u umetnosti, ali mnogo toga kaže o paganizmu i idolopoklonstvu; i islam je samim tim veoma oprezan prema svemu što bi moglo da postane idol ili što može umanjiti slavljenje Boga samog.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka