Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je to beli šum?

Da li ste ikada čuli za izraz "beli šum" ili "bela buka"? Znate li šta je to?

  Izvor: Foto: Profimedia

Beli šum je tip buke koja se proizvodi kombinacijom zvukova od kojih svaki ima različitu frekvenciju, ali odjednom. Ukoliko uzmete sve moguće tonove koje čovek može da čuje i ukombinujete ih zajedno, dobićete beli šum.

Povezane vesti

Povezane vesti

Pridev "beli" se koristi za opisivanje ovog tipa buke, zbog načina na koji bela svetlost funkcioniše. Bela svetlost je svetlost sačinjena od različitih boja (frekvencija) svetlosti kombinovanih zajedno (prizma ili duga razdvajaju belu svetlost u njene komponentne boje). Na isti način, beli šum je kombinacija svih različitih zvukova. Možete da zamislite beli šum kao 20.000 tonova koji se odjednom sviraju.

Zbog toga što beli šum sadrži sve frekvencije, često se koristi za "maskiranje" drugih zvukova. Ukoliko se nalazite u hotelu i čujete glasove iz susedne sobe, možete uključiti ventilator da ih prigušite. Ventilator proizvodi ono što je približno belom šumu.

Zbog čega beli šum prigušuje glasove?

Evo jednog prostog objašnjenja. Recimo da dve osobe pričaju u isto vreme. Vaš mozak može obično da "pokupi" jedan od dva glasa i suštinski ga slušati i razumeti. Ukoliko tri osobe pričaju simultano, vaš mozak verovatno može i dalje da pokupi jedan glas. Međutim, ukoliko 1.000 ljudi priča u isto vreme, to zvuči poput belog šuma. Zato kada uključite ventilator da stvara beli šum, vi stvarate izvor 1.000 glasova. Glas iz susedne sobe je 1001. glas i vaš mozak ne može da ga razazna.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka