Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je bila Pokahontas?

Ćerka poglavice plemena Pouhatan Algonkin, iako je živela krajem XVI i početkom XVII veka - i to svega 22 godine, ostala je upamćena do danas. Zbog čega se još uvek sećamo Pokahontas?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U svom kratkom životu, ona je bila poznata po više imena - Matoaka, Amonute, Rebeka Rolf i imala zanimljiv životni put, ali je istorija pamti najčešće kao Pokahontas, lepoticu koja je spasla Džona Smita.

Saznajte i: Kako jedna baka čuva ugroženi jezik američkih Indijanaca? (VIDEO)

Pokahontas je rođena 1595. godine u današnjoj Virdžiniji. Njeno neobično ime Matoaka je na jeziku njenog naroda značilo "mala čigra", a malo se zna o tome kako je izgledao njen život pre nego što je srela engleskog kapetana Džona Smita, budući da prvi zapisi o njoj potiču iz njegovih pisama.

Taj susret, koji je verovatno u potpunosti promenio tok Pokahontasinog života, dogodio se početkom 1608. godine, kada je Pokahontas bila trinaestogodišnjakinja. Kapetan Smit je stigao u ovaj deo sveta u aprilu 1607. i imao brojne susrete s domorocima, istraživao je okolinu i upoznavao Novi svet. Međutim, nije dugo odolevao - u decembru ga je zarobio mlađi brat poglavice Pouhatana, dok je Smit istraživao reku Čikahomini.

Sudeći po pismu koje je kapetan poslao kraljici Ani 1616. godine, Pokahontas je u trenutku pre nego što je Smit trebalo da bude lišen života hrabro istupila i borila se za njegov život i oslobađanje. Englez se ubrzo bezbedno vratio u kolonizovano područje Džejmstaun, a Pokahontas ga je često posećivala. Prema nekim izvorima, ona je dolazila u Džejmstaun da se igra s dečacima i svakih četiri do pet dana donosila toliko hrane da je verovatno spasla živote mnogih engleskih vojnika.

Međutim, kako se ubrzano kolonija širila, Pokahontasino pleme se osećalo sve ugroženije, te je novi sukob između naroda bio neizbežan. U jednom okršaju Smit je ranjen, te se vratio u Evropu, a njegovi saborci su Pokahontasinom narodu rekli da je preminuo, zbog čega je ona dugo verovala da je zauvek izgubila svog prijatelja i prestala da posećuje Džejmstaun.

Ukoliko verujemo istorijskim podacima, Pokahontas i Džon Smit nisu bili ljubavnici - čak nisu ni bili u godinama u kojima bi mogli da budu par. Prvi zapisi koji ih opisuju kao zaljubljene pojavili su se u XIX veku, a ta verzija priče obogaćena je dodatnim detaljima 1995. godine, kada je snimljen animirani film koji ih predstavlja na taj način.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka