Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se zatvorenici pridružuju bandama?

Zatvorenici u prenaseljenim američkim zatvorima mogu biti zastrašujuća gomila, od ubica prekrivenih tetovažama, do dilera droge koji vitlaju ručno pravljenim noževima.

  Izvor: Foto: Profimedia

Oni su spremni da se pobiju međusobno povodom najmanjih neslaganja. Oni ubijaju svoje cimere, ponekad i bez razloga. Za ljude van zatvora, oni su bezumne i nasilne siledžije. Međutim, takvo nasilje je često veoma striktno kontrolisano od strane bandi u koje mnogi zatvorenici upadaju. Zašto zatvorenici postaju članovi takvih nasilničkih grupa?

Zatvorske bande nisu postojale sve do 1950-ih. U zatvorima su važila nepisana pravila "koda osuđenika". U osnovi, on je nalagao da zatvorenici treba da se uzdržavaju od pomoći zatvorskom ili vladinom osoblju po pitanjima discipline i odavanja informacija, naročito onih koje se mogu iskoristiti protiv drugih osuđenika. Takav sistem je funkcionisao dok su zatvori bili mali: zastrašujuće reputacije, ostrakizam i napadi su čvrsto držali kontrolu nad nasiljem.

Međutim, uz nagli porast zatvorske populacije u Americi od sredine XX veka, zatvorenici više nisu mogli da se oslanjaju na kod kako bi ostali bezbedni. Zatvorenici koji nikada pre nisu bili osuđeni ignorisali su kod i njegovo izvrtanje je postalo uobičajeno. Kako je broj prestupnika rastao, zatvori su takođe postali opasniji. Kao rezultat toga zatvorenici su se udružili u bande radi organizovanije zaštite. Rasa i tetovaže postali su način prepoznavanja iskrenih saboraca: niko ne želi "hvatače krivine" koji tvrde da su članovi bande kako bi koristili njenu zaštitu bez ikakvog doprinosa.

Bande, potom, pružaju zaštitu u zatvorima gde zvaničnici često ne umeju. Međutim, veće grupe takođe omogućavaju zatvorenicima da trguju zabranjenim supstancama - poput droge - daleko efikasnije. Uzmimo u obzir zatvorenika koji radi sam. On se suočava sa ozbiljnim izazovima: drugi prodavci mogu da mu zaprete ubistvom ako im uzme mušterije. Ukoliko, kao što je često slučaj, dozvoli ljudima da kupuju drogu na kredit, onda se suočava sa rizikom da mu neće platiti dug, naročito ako nema dovoljno dobar način da ih zastraši kako bi njegove pretnje delovale moguće. Mušterije mogu svoje dugove jednostavno ispeglati ubistvom.

Međutim, bande, sa druge strane, deluju zajedno mnogo efikasnije. Nemojte da platite zatvorskoj bandi za svoju drogu i biće mnogo njenih članova koji će moći da vas ubiju. Ubijte dilera umesto da mu platite i njegove "kolege" iz bande će se osvetiti. Bande mogu da preuzmu mušterije pojedinačnih dilera bez straha od odmazde, a članovi mogu i da pomognu da se trgovina razvije i van zidova zatvora nakon njihovog izlaska.

Delimično i zbog toga, bande su se raširile u američkom zatvorskom sistemu. Ipak, njihovo postojanje ima mnogo šire političke implikacije. Zaista, pojava bandi pruža uvid u to kako se mogu ograničiti. Unapredite način na koji se zatvori vode oni koji su zatvoreni u njima će biti manje zavisni od zakona mase koju primenjuju bande. Učinite zatvore manje naseljenim i opasnim, pa zatvorenicima neće biti potrebna grupna zaštita. Bande su logičan odgovor na zatvorske uslove; kako bi se one smanjile, vlasti moraju da poboljšaju uslove zatvaranja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka