Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nastala monogamija

Opasnost od ubistva potomaka od strane mužjaka sa kojima nisu u srodstvu, bila je ključni pokretač formiranja monogamne zajednice kod ljudi i drugih primata, sugeriše nova studija...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Univerziteta u Mančesteru, Univerziteta Oksford i Univerziteta iz Oklenda, pokazalo je da je značaj brige mužjaka o mladuncima zaslužan za evoluiranje poligamne u monogamnu zajednicu.  Tim naučnika  je došao do zaključka da u slučajevima kada očevi vode računa o svojim potomcima, ne samo da ih mogu zaštiti od drugih mužjaka, već time nose i značajan deo tereta roditeljstva. 

Mladunci su najranjiviji kada u potpunosti zavise od majke, zbog čega ženke odlažu sledeće začeće dok god vode računa o mladuncu. Mužjaci su, želeći da stvore sopstvene potomke, mogli da posegnu za ubijanjem nezaštićenih mladunaca. Deleći teret podizanja potomaka sa ocem, ženke su u stanju da se razmnožavaju češće. Potomci primata, zbog veličine mozga, razvijaju se sporije i period koji zahteva dodatnu pažnju roditelja im duže traje. Zbog toga je vremenom postalo neophodno podeliti brigu o potomcima. 

"Ovo je prvi put da se teorije o evoluciji monogamije sistematično testiraju, i dovele su do zaključka da je ubistvo mladunaca okidač za nastanak monogamnih zajednica. Time se može završiti dugogodišnja debata o poreklu monogamije kod primata", kaže doktor Kit Opi, jedan od autora studije. 

Izvor: Science Daily

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka