Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljivosti

Peru tuži "Grinpis" zbog narušavanja Naska lokaliteta?

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Vlada Perua namerava da podigne optužnicu za napad na arheološke spomenike nakon što su aktivisti "Grinpisa" postavili poruku koja se može videti iz vazduha nedaleko od čuvenih crteža.

 Izvor: Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

Aktivisti "Grinpisa" koji su izveli protest nedaleko od Naska linija razljutili su peruansku vladu, koja će protiv njih podignuti kriminalnu optužnicu zbog oštećenja svetski poznatih Naska linija, ostavljajući svoje otiske stopala prilikom postavljanja transparenata u pustinji.

Saznajte i: Koliko se naša planeta promenila od prethodnog samita o Zemlji?

"To je pravi šamar u lice svemu što Peruanci smatraju svetim", rekao je Luis Hame Kastiljo, zamenik ministra kulture, nakon što je ekološka grupa u ponedeljak izvela akciju pored čuvenih crteža urezanih u peruansku priobalnu pustinju i lokaliteta koje su Ujedinjene nacije uvrstile na listu svetske baštine.

On je rekao da vlada pokušava da spreči one koji su odgovorni da napuste zemlju, dok tužioci podižu optužnicu za napad na arheološke spomenike, što je zločin koji se kažnjava zatvorom i do šest godina.

Aktivisti su ušli u "striktno zabranjenu" zonu pored lika kolibrija. Postavili su velika žuta slova kako bi formirala rečenicu "Vreme je za promene! Budućnost je obnovljiva". Poruka je namenjena delegatima 190 država pri Ujedinjenim nacijama koji će razgovarati o klimatskim promenama u Limi, glavnom gradu Perua.

Kastiljo je navero da niko, čak ni predsednici ni ministri, nema pristup području na koje su upali aktivisti bez dozole i da oni koji dobiju dozvolu moraju da nose posebnu obuću.

Naska linije su ogromne figure koje oslikavaju živa bića, stilizovane biljke i imaginarne figure koje se protežu na površini zemlje već 1.500 i 2.000 godina. Veruje se da su imale ritualne funkcije vezane za astronomiju.

"One su apsolutno krhke. To su crne stene na beloj pozadini. Hodajući tamo vaš otisak će ostati stotinama, ako ne i hiljadu, godina. Linija koju su oni uništili je najvidljivija i najprepoznatljivija od svih", rekao je Kastiljo.

Tina Lufelbejn, portparolka "Grinpisa", navela je da su aktivisti bili "apsolutno pažljivi prema Naska linijama" i da je grupa vodila računa o samom slučaju i istrazi. Ona je odbila da odgovori na ostala pitanja, poput toga da li "Grinpis" namerava da oda imena onih koji su učestvovali u akciji vlastima, što zahteva peruanska vlada.

Pročitajte i: Lego okončao partnerstvo sa Šelom nakon kampanje Grinpisa

"Peru nema ništa protiv poruke 'Grinpisa'. Svi smo zabrinuti za klimatske promene. Međutim, sredstva ne opravdavaju cilj", rekao je Kastiljo.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka