Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ženski mozak je manji, ali efikasniji od muškog

Standardna šala o malom ženskim mozgu, mogla bi da dobije novi zaokret…

  Izvor: Foto: Thinkstock

Novo istraživanje pokazuje da iako je tačno da prosečan ženski mozak ima manju zapreminu od prosečnog muškog mozga, to nema nikakvu implikaciju na njihovu inteligenciju – šta više, žene svoj mozak koriste efikasnije, trošeći manje energije i angažujući manji broj neurona da bi obavile iste složene operacije kao i muškarci, čak i sa boljim rezultatima.

Razlog za to bi mogao da bude sledeći: u muškom mozgu se nalazi više snopova ćelija ključnih za razmišljanje, odnosno neurona, ali u ženskom, među neuronima postoji više veza, što im omogućava brže zaključivanje, uprkos manjoj količini sive mase.

Istraživanje su sproveli neurolozi sa Univerziteta u Kaliforniji, uz pomoć kolega iz Madrida, a zaključci su objavljeni u časopisu Intelligence. Tim je postavio pitanje zašto su žene sa mozgom u proseku za osam odsto manjim od muškog, jednako inteligentne kao i muškarci. U studiji su se fokusirali na deo mozga ključan za memoriju i emocije – hipokampus.

Kod muškaraca, stvari stoje ovako: što je veći hipokampus, to je više neurona, a rezultat je veći koeficijent inteligencije.

Kod žena, međutim, veći hipokampus nije indikator i veće inteligencije, a čak postoje indikacije da ovaj deo mozga, što je manji, bolje funkcioniše.

Istraživači su sproveli psihološke testove na 59 žena i 45 muškaraca, starih između 18 i 27 godina. Rezultati su pokazali, zajedno sa nekim prethodnim studijama, da su žene uspešnije u induktivnom zaključivanju, dok se muškarci bolje snalaze u rešavanju prostornih problema.

Međutim, ukupno gledano, ženski mozak je bio značajno efikasniji.

„Na strukturalnom nivou, ženski pol pokazuje veću efikasnost uz aktiviranje manjeg broja neurona, pri izvršenju istih zadataka koji su zadati i muškarcima“, navodi se u izveštaju.

Profesor sa Kembridža, Trevor Robins kaže da su rezultati ove studije fascinantni, ali da je ipak potrebno detaljnije istražiti ovu oblast.

„Istraživanje sugeriše da kod žena manji hipokampus boje funkcioniše. Veličina strukture, međutim, ne mora obavezno da bude povezana sa uspešnim obavljanjem funkcija. Manja veličina može da znači bolje spakovane nervne ćelije ili aktivnije slanje signala između njih, što bi značilo da one rade efikasnije“, objašnjava Robins.

Izvor:Daily Mail

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka