Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skok iz svemira: misija uspešno obavljena

Feliks Baumgartner uspešno je skočio je sa visine od 39 km i brzinom sopstvenog tela probio zvučni zid, oborivši tri svetska rekorda ovim poduhvatom…

 Izvor: Foto: Red Bull Stratos

„Nekada morate da se popnete veoma visoko, da biste shvatili koliko ste mali“, rekao je Baumgartner i otisnuo se sa platforme kapsule koja je stajala na visini od tačno 39.045 metara.

Tokom svega desetak minuta koji su zaustavili puls gotovo svake osobe koja je posmatrala poduhvat, u nedelju 14. Oktobra, Feliks Baumgartner izveo je najekstremniji skok ikada. Posle slobodnog pada koji je trajao 4.20 minuta, pri čemu je dostigao briznu od 1.342 km na sat, ovaj Austrijanac je raširio padobran bezbedno sleteo na tlo Novog Meksika.

„Kada stojite na vrhu sveta postajete ponizni. Kada je došao trenutak da skočim, više nisam razmišljao rekordima. Jedino što mi je prolazilo kroz glavu je da želim da se vratim živ. Ne želiš da pogineš pred roditeljima, prijateljima i tolikim ljudima. Pomislio sam Bože, nemoj sada da me izneveriš“, rekao je Baumgartner  na konferenciji posle uspešnog završetka misije Red Bull Stratos.

„Mislim da je teret od 20 tona pao sa mojih ramena. Za ovo sam se pripremao sedam godina. Čak i tokom ovog dana, koji je počeo sjajno, dešavali su se problemi. U pojedinim trenucima sam pomišljao da ću morati da odustanem. Na kraju sam odlučio da skočim i bila je to prava odluka“, rekao je Baumgartner. „Bilo je teško, mnogo teže nego što sam pretpostavljao.“

Feliks je prema prvim podacima, skokom oborio tri rekorda.

- najviši skok: 39.045 metara
- najduži slobodni pad: trajao je 4.20 min, a dužina pada je bila 34.529 m
- maksimalna postignuta brzina: 1.342,8 kilometara na sat

Pitanje, kakav je osećaj probiti zvučni zid sopstvenim telom, koje je možda najviše zanimalo ljude, ipak je ostalo bez senzacionalnog odgovora. Feliks zapravo nije ništa osetio.

„Dobro sam krenuo, imao sam odličnu poziciju, ali sam počeo da se okrećem nekontrolisano, iako smo mislili da se to neće desiti. Nisam znao šta da radim, bio sam zarobljen u odelu, nisam osećao vazduh, a prilikom svakog okreta sam pokušavao da se vratim u normalan položaj. U jednom trenutku sam mislio da sam u velikoj opasnosti, okretanje je postalo žestoko, ali sam odlučio da se borim i stabilizujem i uspeo sam. Nisam osetio brzinu zvuka, ne znam kada se to tačno desilo, videćemo iz podataka koje smo prikupili“, rekao je Baumgartner.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka