Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Želite Nobelovu nagradu? Jedite više čokolade!

Istraživanje je pronašlo korelaciju između količine čokolade koja se pojede u jednoj zemlji i broja dobitnika Nobelove nagrade koji odatle poteknu…

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ne, ovo nije statična vest. U pitanju je otkriće objavljeno u online izdanju prestižnog naučnog časopisa New England Journal of Medicine – doduše više kao kuriozitet, nego kao formalna studija.

Autor istraživanja doktor Franc Meserli sa Kolumbija univerziteta u Njujorku, kaže da postoji dokaz da flavanoidi iz zelenog čaja, crvenog vina i čokolade zaista mogu pomoći da se uspori, pa čak i zaustavi opadanje mentalnih funkcija povezano sa godinama. Zaključak sa kojim se mnogi medicinski stručnjaci možda neće složiti, ali on je pronašao zanimljive dokaze koji bi mogli da idu  prilog ovoj tezi.

Naime, dr Meserli je istražio da li konzumiranje čokolade po glavi stanovnika jedne zemlje, može  da se poveže sa brojem osvojenih Nobelovih nagrada njenih građana (Nobelovu nagradu je uzeo kao mogući pokazatelj „kognitivnih funkcija“ jedne nacije). Koristeći podatke velikih proizvođača čokolade iz 23 države, on je otkrio „iznenađujuće čvrstu povezanost ova dva faktora”.

Švajcarska vodi i po količini pojedene čokolade i po broju Nobela. Sjedinjene države su negde u sredini, zajedno sa Holandijom, Irskom, Francuskom, Belgijom i Nemačkom. Na dnu liste su Kina, Japan i Brazil.

Iz ovog sistema jedino iskače Švedska koja bi na osnovu kilograma pojedene čokolade trebalo da ima 14 dobitnika Nobela, a zapravo ih ima čak 32. Postoje dva objašnjenja za to, kaže, ne bez ironije, dr Meserli: „Ili Nobelov komitet u Stokholmu favorizuje svoje zemljake, ili efekti čokolade snažnije deluju na Šveđane“.

Doktor Meserli priznajte da ova čudna korelacija ne dokazuje da čokolada čini ljude pametnijima, već može da znači i da pametni ljudi, koji imaju šansu da osvoje Nobelovu nagradu, razumeju benefite čokolade i zato je češće konzumiraju.

Maserli je takođe izračunao i „dozu“ čokolade koja je potrebna da bi se „proizveli“ dobitnici Nobela – oko 400 grama po osobi godišnje! Svoja istraživanja završio je napomenom, da on sa svoje strane čini sve što može - svakoga dana jede čokoladu, uglavnom crnu.

Izvor:Yahoo News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka